Къде е главата на Ботев?

Около  родното място на Христо Ботев години наред са се водели  спорове  - между Калофер, Карлово и дори с. Осен, Врачанско. За лобното му място обаче,  няма никакво съмнение, защото е исторически доказано - в  местността

2010-08-26 19:20:47
Къде е главата на Ботев?
Около  родното място на Христо Ботев години наред са се водели  спорове  - между Калофер, Карлово и дори с. Осен, Врачанско. За лобното му място обаче,  няма никакво съмнение, защото е исторически доказано - в  местността Йолковица, недалеч от връх Вола. Там днес е паметникът на поета.

Много спорове се водят и за това кой посегна на живота на големия поет-революционер.  Остава обаче още един въпрос - къде е главата на убития  Ботев?

Захари Стоянов разказва, че след като бил убит и другарите му Обретенов и Апостолов набързо  покрили тялото  с шипкови клони  /дори не е погребан/, черкезин отрязал главата  на войводата и  тя тържествено  била разнасяна из Враца, преди да бъде набучена на кол на мегдана до градската часовникова кула.  Така тя стояла  цели 3 дни.  След това била хвърлена в реката.

По-късно поп Гено от църквата  “Св. Петър и Павел” скришом я прибрал , измил и заровил, за да не се гаврят с нея турците. След време обаче попът починал и така тайната на погребаната Ботева глава си отишла заедно с него.  

Един от уредниците на Врачанския  исторически музей  обаче, още през 1966-67 година  заявил, че знае къде се намира най-бунтовната и най-гениална глава на България и настоявал  и да се направят разкопки под преддверието на храма, за да може  тази  светиня да намери достойно място в музея, но от ОК на БКП във Враца не му обърнали внимание. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия