9 август 1483 г. - отслужена е първата меса в Сикстинската капела

На 9 август  1483 година е  отслужена първата меса в Сикстинската капела. Сикстинската капела  е храм в Апостолическия дворец , официалната резиденция на папата във Ватикана.  Тя  е правоъгълна и с размери 40,93 метра дъ

2010-08-09 15:17:30
9 август  1483 г. - отслужена е първата меса в Сикстинската капела
На 9 август  1483 година е  отслужена първата меса в Сикстинската капела.

Сикстинската капела  е храм в Апостолическия дворец , официалната резиденция на папата във Ватикана.  Тя  е правоъгълна и с размери 40,93 метра дължина и 13,41 метра ширина - колкото  Храма на Соломон според Стария завет.   Висока е 20,70 метра.

Капелата е разделена на две части - по-широка, с олтара, за религиозни церемонии и по-малка част -  за вярващите.

По време на редките, но важни церемонии, страничните стени се покриват с гоблени поръчани от Рафаело , с евангелски сюжети.

Храмът е построен е между 1483 и 1484 година , по нареждане на папа  Сикст IV ,  откъдето идва и името  му.    

Стенописите са с историческо религиозно съдържание, разделени според средновековната представа за световната история на три епохи: преди Десетте Божи заповеди да бъдат дадени на Мойсей,  между Мойсей и раждането на Христос и християнската епоха.


Стенописите са готови за изключително кратък период от време, за около единайсет месеца, от юли 1481 г. до май 1482 г.  Картините представляват сцени от живота на Мойсей и Христос от Стария и Новия Завет.   "Страшният съд" на Микеланджжело е нарисуван около трийсет години по-късно.  

Микеланджело е нает от папа Юлий II през 1508 година да изографиса тавана, първоначално с изрисувани златни звезди на фона на синьо небе; работата е приключена между 1508 и 1 ноември 1512. Микеланджжело изографисва Страшния съд  на олтара между 1535 и 1541 година , като е бил нает от папа  Павел III Фарнезе. Микеланджело е считал себе си за по-добър скулптор, отколкото художник, но въпреки това приема поръчката.

Микеланджело е нает от папа Юлий II  да нарисува тавана на капелата , а работата е  приключила чак през 1512 г. За да стига тавана, художникът си построява сам скеле и рисува легнал. Първият слой мазилка започнала да се размеква, защото била твърде мокра. Микеланджело я премахнал и опитал нова смеска за мазилка, по-издръжлива на влага. Той използвал ярки цветове за тавана, по-добре виждащи се от пода. В най-ниската част нарисувал предшествениците на Христос. Над тях поставил последователно мъже и жени пророци, с Йона  над олтара. В най-високата част нарисувал девет истории от Книгата на  Битието.

Микеланджело бил нает да нарисува само 12 фигури - Дванайсетте Апостоли, но когато работата била приключила,  имало повече от 300. Изографисал Създаването на Адам и Ева  в Райските градини и Потопа.  Използвал е само мъже-модели, дори за женските образи, защото жени-модели се намирали много трудно и били много скъпи.

Страшният съд е рисуван от Микеланджело от 1535 г. до 1541 г. Работата е огромна и обхваща цялата стена зад олтара на Сикстинската капела. Страшният съд показва Второто пришествие и Апокалипсиса. За разлика от другите фрески, фигурите са с измъчени лица, дори Дева Мария.


Страшният съд е обект на сериозен спор между кардинал Карафа и Микеланджело: художникът е обвинен в неморалност и нетърпимо безсрамие, показвайки голи фигури, с открити гениталии. Затова започва кампания за цензуриране. известна като “Кампанията Смокиново листо”,  организирана от Карафа и Монсиньор Сернани за премахването на фреските.

Гениталиите по-късно са покрити от художника Даниеле де Волтера.

Капелата е реставрирана между  1981 и 1994 година. Реставрирането на фреските е било свързано със сериозни спорове сред художествените среди. Част от реставраторите са се противопоставяли срещу премахването на кафявия оттенък,  патината, образувала се през вековете - от пушека на свещите, саждите и многократното лакиране с нискокачествени лакове. Те твърдели, че тези слоеве са добавени от Микеланджело, за да "тушира" според тях "бонбонените" цветове.Микеланджело  обаче много добре работи с цветовете. Според някои, ярките цветове са били необходими, за да изпъкват фреските  в сумрака, поради малките и високо разположени прозорци. Сега е премахнато електрическото осветление и фреските се осветяват  само от светлината на прозорците.

Изборът на нов папа, конклав, се извършва именно  в Сикстинската капела. Заради това е поставен комин на покрива на капелата. Ако излезе бял дим,  избран е нов папа. Черен дим  означава  неуспешен избор.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия