18 юни 1815 година - битката при Ватерлоо

Битката при Ватерлоо,   провела се на 18 юни 1815 година , е последната битка на наполеон I  . Неговото поражение слага край на управлението му като император на Франция.  Тази битка слага край на период наречен Стоте д

2010-06-18 10:29:28
18 юни 1815 година - битката при Ватерлоо

Битката при Ватерлоо,   провела се на 18 юни 1815 година , е последната битка на наполеон I  . Неговото поражение слага край на управлението му като император на Франция


Тази битка слага край на период наречен Стоте дни , който започва през март 1815  година след завръщането на Наполеон от остро Елба, където е бил заточен.


След връщането на Наполеон на власт много страни, които са се съпротивлявали против него, започват да събират войски. Противниковите на Наполеон армии се командват от англичанина Артър Уелсли , херцог на Уелингтън и пруския фелдмаршал Гебхард фон Блюхер.  Армиите се събират близо до североизточната граница на Франция. Наполеон предпочита да ги нападне, вместо да ги изчака да навлязат във Франция.


Сраженията са равностойни през по-голямото време. При Катр-Бра и Лини пруските войски са отблъснати от маршал Ней и принудени да отстъпят. Решителната битка става известна като „Битката при Ватерлоо“. Император Наполеон отлага началото на атаката до 11 часа, изчаквайки калната заради валялия през нощта дъжд почва да изсъхне. Той предвижда използване на тежката кавалерия за основния удар, а конете биха затънали в калта. От началото на битката голямо боеспособно пехотно подразделение заедно с Императорската гвардия бива ангажирано в боя за напълно безсмисленото от тактическа гледна точка укрепление край чифлика Угомон.


При това тези подразделения, които биха могли да послужат за резерви, губят сериозна част от личния си състав.Английските позиции под командването на лорд Уелигтън отстояват на няколко поредни френски кавалерийски атаки и контраатакуват, когато прусаците идват на помощ в критичния момент към 14:30 часа, при което пробиват десния фланг на Наполеон.


Френската армия е разбита от обединените сили на Англия, Германия и Холандия. Повратен момент в съвременната история, довел до драстични промени и на днешните политически граници в Европа, с битката при Ватерлоо завършват Наполеоновите войни, а името на тогавашното белгийско селце  става символ на съкрушително поражение.


Бойното поле в наши дни се намира в Белгия  на около 12 км от центъра на Брюксел и на около 2 км от центъра на община Ватерлоо.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия