Деветоюнският преврат 1923 година

В нощта на 8 срещу 9 юни 1923 година в България е извършен военен преврат срещу земеделското правителство на Александър Стамболийски.  Основни сили в подготовката му са Военната лига и Народният сговор, които приличат към себе си почти

2010-06-09 10:51:20
Деветоюнският преврат 1923 година
В нощта на 8 срещу 9 юни 1923 година в България е извършен военен преврат срещу земеделското правителство на Александър Стамболийски.


 Основни сили в подготовката му са Военната лига и Народният сговор, които приличат към себе си почти всички недоволни от лявото управление на БЗНС. Превратът, чието пряко изпълнение е дело на изкарани от казармата военни части, е "узаконен" с указ на цар Борис III.



В ранната сутрин на 9 юни генерал Лазаров и Дамян Велчев  повеждат метежниците от Военното училище и гарнизона на София и завземат всички стратегически точки на града. Арестувани са земеделски министри и 700 оранжеви гвардейци.


В отговор земеделци и присъединили се към тях без партийно разрешение комунисти, се вдигат на въстание, взело най-големи размери в Плевенско и Шуменско. Метежите са  потушени в много кръв.


В резултат на преврата е свалено правителството на Александър Стамболийски  и е сформирано  ново - начело с Александър Цанков. 


Премиерът Стамболийски е умъртвен след жестоки инквизиции в родното му село Славовица, Пазарджишко.  



 През септември с.г.  под натиска на Москва, БКП, която по време на преврата е официално неутрална, организира вече свое въстание, което предизвиква поредната кървава  жътва в България.


Всички тези  трагични събития са част от мощен общоевропейски процес, когато социално-икономическите сривове в резултат на Първата световна война и последвалите
я несправедливи мирни договори отприщват пътя към властта на редица диктаторски и тоталитарни режими.


Любопитно е да се знае, че Дамян Велчев и Кимон Георгиев, които са сред главните ръководители на  Деветоюнския преврат, са основни фигури и при другите два пуча на епохата - смятаният за фашистки преврат от 19 май 1934 година, както и на комунистическия преврат на 9 септември 1944 година. И в двата случая  съзаклятниците са оглавени от Кимон Георгиев. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия