Българка първа стъпва на Атон

Елена Българска е дъщеря на деспот Срацимир и Кераца Петрица от рода Шишман. Майка й е пряка потомка на цар Иван Асен II и съпругата му Ирина Комнина. Елена е по-малката сестра на цар Иван Александър, която през 1332 година той омъжва за младия ср

2010-04-14 14:19:21
Българка първа стъпва на Атон
Елена Българска е дъщеря на деспот Срацимир и Кераца Петрица от рода Шишман. Майка й е пряка потомка на цар Иван Асен II и съпругата му Ирина Комнина. Елена е по-малката сестра на цар Иван Александър, която през 1332 година той омъжва за младия сръбски крал Стефан Душан. Бракът подпечатва мирния договор между  двамата и от този момент отношенията  им се оправят, а  мирът продължава до падането на България под османско иго.

Първите  5 години тя не може да има дете и по тази причина е заклеймена от сърбите , че носи безчестие и пречи на продължаването на сръбската  династия. Стига се дотам, че кралят, под влияние  на обкръжението си, започва преговори с немския император за ръката на една от дъщерите му.

През 1337 година обаче, Елена ражда така дълго чакания престолонаследник  Стефан Урош. Стефан Душан е  много щастлив, благоговее пред жена си и навсякъде изтъква нейните достойнства.

Кралицата е много амбициозна и едва изчаква синът й да направи годинка, когато се включва в управлението на  държавата, наравно с мъжа си. Определяна е като най-властната жена на Балканите през 14-ти век. Елена насърчава съпруга си да завоюва нови територии, непрекъснато посещава Търново, за да моли брат си да му помага. 

През 1347 година, сръбската, вече царска,  двойка, заедно със сина си, посещава Света гора в Атон и прави големи дарения на тамошните монаси. Това кара монасите да си затворят очите пред вековната забрана жена да стъпи на Атон, която се разпростира дори над животните от женски пол. Така царица Елена става първата жена, чийто крак стъпва на забранената за нежния пол територия на монашеската крепост Атон. И тази жена е българка.

Царица Елена е имала много качества. Вероятно за някоя важна услуга по-късно  тя става гражданка на Венеция.

През 1355 г. Стефан Душан  умира внезапно. Тогава царица Елена, като регентка на сина си,  поема властта над царството. Година по-късно обаче тя  става монахиня и приема името Елисавета. Това обаче не й пречи да продължи да се занимава с политика.

В балканската живопис  са запазени няколко изображения на царица Елена на различна възраст. Там се вижда  една не толкова красива, колкото  величествена  жена. Тази българка умира на 7.11.1374 година - тази дата е посочена в един хилендарски ръкопис. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия