Никола Станчев, първият ни олимпийски шампион

Никола Станчев е роден 11 ноември  1930 г.  в село Твърдица (Бургаско). Той  започва своя път в борбата в многобройните народни борби в родния му Странджански край. На летните олимпийски игри в Мелбърн през 1956 година Никола Ста

2010-02-25 07:27:39
Никола Станчев е роден 11 ноември  1930 г.  в село Твърдица (Бургаско). Той  започва своя път в борбата в многобройните народни борби в родния му Странджански край.

На летните олимпийски игри в Мелбърн през 1956 година Никола Станчев губи от силния японски борец Кацурамото във втората си схватка, но след това прави истински подвиг - тушира последователно Щер /ФРГ/, Лимбланд /Швеция/ и на финала Алън Ходж /САЩ/ и печели златния олимпийски медал по борба свободен стил в категория до 79 килограма. 1956 година е най-успешната в кариерата на големия български борец Никола Станчев - той печели и сребърен медал от турнира за световната купа в Истанбул.

В кариерата си  Никола Станчев е бил 11 пъти шампион на България - 8 пъти в свободния стил и 3 пъти в класическия стил. През последните години "Бачо Кольо", както го наричаха мнозина, ходеше с патерици заради тежко счупване на крака.

Държавата дълго време бе забравила първия си  олимпийски шампион. Вярно, за това, че е прославил страната ни , след завръщането си от Мелбърн,  той получава награда от 1150 лева. От ЦК на БКП му дали 7500 лева. Закичен бил и с ордени от Народното събрание.

Но до края на живота си заслужилият майстор на спорта живеел с пенсия от 110 лева.  За да свързва двата края, първият българин-олимпийски шампион Никола Станчев,  продава дини на пазара "Краснодар" в старата търговска част на Бургас.

За жителите на Твърдица обаче,  бачо Кольо е специален човек. Спортната му слава показва на цял свят къде се намира Твърдица.

Смъртта застига Никола Станчев в едно такси, което е наел от общината  в селото за покрайнините, където е малката му къщичка. В таксито той получава инфаркт, а в колата е и съпругата му, която става свидетел на тъжния му край.

Смъртта отне майстора на спорта Никола Станчев на 78 -годишна възраст преди няколко месеца  - на 13 юли 2099 година.  Олимпиецът ни не доживя да види осъществена една своя  мечта - някога да се нанесе в нов дом с любимата си съприуга Елена. До последно той живее с нея в стая от  12 квадрата в родното си село.

На погребението на Станчев в Бургас присъстват хиляди хора, начело с председателката на БОК Стефка Костадинова.

Днес в двора на Станчев има тухлена постройка на груб строеж, за изграждането на която се е намесил кметът. Върху покрива й се вее трибагреник. Остава някой да я довърши. Там ще живее вдовицата  Елена и ще пази паметта му.

Беден строител дари последните си стотинки за построяването на паметник на първия български олимпийски шампион от  игрите в Мелбърн през 1956 годна. Чрез даренията на местните жители и банкова сметка,  хората искат да изгарадят голям и красив паметник, който да напомня за спортните  успехи на родния борец. Всеки, стъпил по каквато и да било работа в кметството на Твърдица, пуска лев-два в касичката за събиране на средства за благородната кауза.

Паметникът на Никола Станчев ще представлява бронзов монумент, дело на скулптора Момчил Мирчев. За по-бързото реализиране на проекта се грижи инициативен комитет.

В памет на  големия българин,  бургазлии откриха спортен комплекс  наречен на негово име. Лентата бе прерязана лично от вдовицата на именития спортист. Комплексът се намира в бургаския комплекс "Меден рудник", разположен  е на площ 2585 кв. м.  и е на две нива.  Има комбинирана  зала за волейбол, баскетбол, хандбал, художествена гимнастика, борба, бокс и вдигане на тежести, а под нея има уникално построени тренировъчни помещения.

Спортни спецове твърдят, че  в комплекса по особен начин сякаш се усеща духът на единствения борец в света, спечелил олимпийска титла само с победи с туш.   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия