Кой е инж. Иван Иванов

Иван Иванов е български инженер,роден през  1891 година . Бил е кмет на София по време на Втората световна война.  Малко хора знаят или са чували името му, а той е най-дълго управлявалият кмет на столицата - цели 10 години, три месеца и 15

2010-01-15 08:48:05
Иван Иванов е български инженер,роден през  1891 година . Бил е кмет на София по време на Втората световна война.  Малко хора знаят или са чували името му, а той е най-дълго управлявалият кмет на столицата - цели 10 години, три месеца и 15 дни...

Майката на Иван Иванов е потомка на Хаджи Димитър, а баща му  е герой от Балканската и Междусъюзническста война.

Иван Иванв е учил в Стара Загора, след това във Военното училище в София, а през 1915 година е завършил инженерно строителство в Мюнхен. Там се среща с бъдещата си съпруга-германка, с която имат три дъщери. През  Първата световна война  е бил в Македония, където ръководел строеж на жп линия. През 1919 година Иванов е назначен за зам.-началник на водоснабдяването на София, а през 1934 година става кмет на града.

Идеята столичани да пият рилска вода се родила още през 1918 година, но едва през 1924  г. започва строителството на водопровода. Първият етап от водопровода  София-Бистрица е бил готов през лятото на 1926 година, а вторият  Бистрица-Рила е завършен през 1933 година. Така с бистра рилска вода е напълнен специално построеният басейн на стадион "Юнак" на  23 април 1933 г. По този начин е открит  рилският водопровод

Година по-късно Иван Иванов става кмет на София  и  първата задача, която си поставил била да се пребори с корупцията и бюрокрацията. .Наложил желязна  финансова дисциплина и всеки месец публикувал разходите на кметството в списание "Сердика".  Кметът имал навика да обикаля улиците   и кварталите на града всеки ден.

Само за няколко години в безразборната дотогава архитектура на града бил сложен ред. През 1934 година е изготвена нова  "Наредба-закон за застрояване на столицата София", за подобряване на градоустройствената дейност на града. Предвижда се създаването на нов градоустройствен  план, издържан в духа на модерните европейски   тенденции. Всички улици са павирани. Открити са 12 нови училища, 2 болници и бани по кварталите.  Тръгнали  няколко градски автобуса, разширена била трамвайната мрежа, а през 1941 г. бил пуснат и първият тролей към Горна баня.  Започнало масово озеленяване на столицата.   Така се появили кестените по централните булеварди. Коритата на Перловската и Владайската река били  облицовани с камък.  По това време била открита и къпалнята "Мария-Луиза", млекоцентралата и месокомбинатът.

Междувременно Иван Иванов вече подготвя и строителство на язовир "Бели Искър" .

Веднага след  превратът на 9 септември  Иван Иванов е арестуван  и осъден на доживотен затвор. Първоначално обвиненията срещу него били икономически, но след като не могли  да се хванат за нищо, станали  политически.

Докато е в затвора, народната власта се обръща към Съветския съюз с молба да им изпратят специалисти за построяването на язовир край столицата. От Москва обаче идва отговор, че България с има световен хидроинженер - Иван Иванов.

Тогава, в затвора,  Иванов започва да прави чертежите на язовира. Всяка сутрин двама милиционери го водят в проектантската стая и след края на работното време го връщат в килията.

Две години по-късно Иван Иванов е помилван, а язовирът  е пуснат в експлоатация на 6 септември 1954 година. Наречен е на името на Сталин.

Понякога времето и паметта са несправедливи към много достойно живели българи, работили за другите, а плодовете на труда им  са останали и до днес.

Когато минаваме покрай "Славянска беседа", Народната банка, Природонаучния музей или зала България - дали въобще се питаме чия е заслугата да ги има? Когато отидем на чист въздух сред природата на Южния парк, едва ли се питаме  чия е заслугата да имаме такъв природен оазис...

По времето на кмета Иван Иванов София е наричана  "малкият Брюксел" и "Виена на Балканите". Градският транспорт се движел на 10 минути, улиците били чисти и се миели два пъти седмично, а ватманите били по-усмихнати и от колегите си в Прага.

Иван Иванов умира през 1965 година, на 74-годишна възраст, след тежко и мъчително боледуване. Но язовир"Искър" и досега осигурява на  всеки софиянец  по 300 литра бистра и евтина  вода на денонощие.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия