Доклад по Свят и личност на тема ООН

ООН е създадена на 24.10.1945 година от нейните постоянни страни членки КНР, СССР, САЩ, Франция и Обединеното кралство . Идеята за създаването на ООН е да се пази световния мир. Първи опити да направят такава организация е учредяването на Обществото

2009-09-14 10:07:47
ООН е създадена на 24.10.1945 година от нейните постоянни страни членки КНР, СССР, САЩ, Франция и Обединеното кралство . Идеята за създаването на ООН е да се пази световния мир. Първи опити да направят такава организация е учредяването на Обществото на народите, съкратено ОН, по време на Парижката мирна конференция. Организация, която да световния ред и мир е основна стъпка към осуетяването на сблъсъци на етнически, расова и държавна основна. След двете световни войни у народите се ражда желанието да предпазят бъдещите поколения от бедствията, които са ги сполетяли тях. Именно това цели и ООН, да противопостави агресията, да има приятелски отношения и уважение между нациите и да има сигурност и мир.

След като Обществото на народите се проваля като организация, трябва да се намери ново решение за поддържане на световния мир и добрите взаимоотношения. Нужна е нова организация. Терминът „обединени нации” води началото си от Втората световна война. Терминът е измислен от Франклин Рузвелт и добива огромна значимост след като е подписана Декларацията на обединените нации на 01.01.1942 година. Срещата на четирите големи – СССР, САЩ, Китай и Великобритания – която се е провела от август до октомври 1944 година е дала началото на изграждането на постоянна организация.
Международната конференция за учредяване на ООН се провежда в Сан Франциско от 25.04 до 26.07.1945 година. На тази конференция освен всички 46 държави има и четири допълнителни - Дания, Украинска ССР, Белоруска ССР и Аржентина.

Основната цел на ООН е да се спазва сигурността и мира на Земята. Всички трябва да имат равни права и да поддържат приятелски отношения помежду си, както и да се уважават. ООН полага грижи да се постигне световно сътрудничество, когато има международни проблеми за разрешаване – икономически, културни, социални или хуманитарни. ООН има 6 основни органа – Общо събрание, Съвет за сигурност, Съвет за попечителство, Икономически и социален съвет, Международен съд и Секретариат.
Общото събрание е съвещателния орган на ООН. Всички страни членки участват в него и всяка една от тях има право да даде един глас. Решенията се приемат при мнозинство или при 2/3 от проблема, зависи от това колко важен е той. Общото събрание заема основно място в дейността на ООН заради своите надзорни, финансови, съвещателни и избирателни функции. Общото събрание получава годишни доклади от генералния секретар, икономическия и социален съвет, Съвета за сигурност, Съвета за попечителство.

Съвет за сигурност – той има за цел да пази световния мир. Съветът се състои от 11 члена – 5 постоянни (СССР, САЩ, Франция, Китай и Великобритания), които имат право на вето и 6 непостоянни, които са избрани от Общото събрание за период от 2 години. След поправката на Хартата през 1965 година той стига до 25 представени страни. Петте постоянни члена си остават, а нарастват непостоянните и стават 10 на брой – 5 от Африка и Азия, 1 от Източна Европа, 2 от Латинска Америка и 2 от Западна Европа.

Съвет за попечителство – той се направлява от Общото събрание и има за цел да надзирава администрацията в територията под попечителство чрез различни споразумения с управляващите ги държави.

Икономически и социален съвет – той е отговорен за изпълнението на система от социални, икономически, културни и хуманитарни неща. Той има 27 члена, които се избират за период от 3 години от Общото събрание с възможност за преизбиране. Страните, които са нужни за работата на съвета са редовно преизбирани. Има четири регионални комисии – за Азия, Европа, Близкия Изток, Латинска Америка и Африка, които са създадени, за да се борят със специфични регионални икономически проблеми.

Международен съд - той е основният правораздаващ орган на ООН и неговия статут е неделима част от Хартата. Общото събрание и Съвета за сигурност гласуват назависимо един от друг и избират петнадесетте съдии. Всяка страна може да има само по един съдия. Те служат 9 години и не могат да бъда преизбрани. Седалището на Международния съд се намира в Хага.

Секретариат – той се управлява от генералния секретар, който е избран от Общото събрание след предложение на Съвета за сигурност. Управлението му е 5 години и може да бъде преизбран.


Преамбюлът на Хартата започва с една декларация, в която пише как ОН са решили твърдо да предпазят бъдещите поколения от бедствията на войната. Заради това още на първата среща на Общото събрание на ООН, която се е провела на 24.01.1946 година, е създадена Комисия за справяне с проблемите, предизвикани от откриването на атомната енергия.
Страните, основали ООН разбират, че без да има съгласие между Великите сили по важни международни проблеми не може да има ефективно сътрудничество и да се поддържа мирът. Затова в Хартата е записано като правило при разрешаване на съществени проблеми единодушния глас на петте постоянни члена на Съвета за сигурност. Ако те не достигнат до единодушие работата на съвета се блокира. През първите 20 години от съществунето на ООН има много кризисни ситуации, които са станали след нарушения ред след Втората световна война. Те се обсъждат от Общото събрание и Съвета за сигурност, но те успяват да намерят решение само на малка част от тях. Например изтеглянето на съветските войски от Иран през 1946 година. Когато ООН все пак успее да се намеси в разрешаването на кризите след Студената война, тази намеса се оказва недостатъчна. Някои от конфликтите остават неразрешени и са постоянно дискутирани в двете най-важни структури на ООН.

ООН е създадена от желанието за гарантиране на световен мир. Тя възниква след един голям военен конфликт – Втората световна война – и има за цел да избегне бъдещи сблъсъци чрез разрешаването по мир и приятелски начин. ООн трябва също така да развива приятелски взаимоотношения между държавите и да поддържа равенството между тях. Идеята е ООН да служи като център на съгласуване на действията на държавите за постигането на общи цели. Малко след като ООН е създадена тя попада в средата на Студената война. Но, за съжаление, тя се оказва неподготвена за конфликт от такова естество. След края на войната има надежди за възобновяване важността на организацията. ООН все пак остава трибуна за директни преговори и излагане на виждания пред света.

България е приета за член на ООН на 14.12.1955 година, заедно с Унгария, Румъния, Албания, Йордания, Ирландия, Австрия, Италия, Испания, Либия, Лаос, Камбоджа, Финландия, Португалия, Непал и Цейлон. През 1960 година България става член на Комитета по разоръжаването, а през 1962 година е приета и в Комитета за приложение на Декларацията за предоставяне на независимост на колониалните страни и народи. Страната ни участва като непостоянен член на Съвета за сигурност 3 пъти – през 1966 – 1967 година, 1986 – 1987 година и през 2002 – 2003 година. България участва в мироопазващите операции на ООН – ОПМ в Камбоджа (1992 – 1993 година), Ангола (1995 – 1999 година), Таджикистан (1995 – 2000 година), Етиопия (2000 – 2004 година), Босна и Херцеговина (от 1997 година), Косово (от 2000 година), Афганистан (от 2002 година), Либерия (от 2004 година) Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия