Константин Костенечки - виден български историк и кножовник

Средновековният  български книжовник и историк, Константин Костенечки е  виден представител на Търновската книжовна школа. Според Константин Иречек, Костенечки е роден около 1380 година в град Костенец,  откъдето идва и второто м

2011-11-04 14:22:27
Константин Костенечки - виден  български историк и кножовник
Средновековният  български книжовник и историк, Константин Костенечки е  виден представител на Търновската книжовна школа.

Според Константин Иречек, Костенечки е роден около 1380 година в град Костенец,  откъдето идва и второто му. Учи при Андрей (Андроник) в Бачкошския манастир.  Тъй като от своя страна Андрей е ученик на патриарх Евтимий Търновски, Костенечки се счита за непряк възпитаник на  патриарха.  По време на обучението си Костенечки  посещава  манастирите с Атон, Константинопол и Светите земи.  След падането на Търново през 1393 година  под османско владичество,  Константин Костенечки  се отправя към т.нар. Моравско деспотство, чийто владетел е деспот Стефан Лазаревич.

Константин Костенечки намира убежище и е добре приет в двора на сръбския деспот, където е назначен за учител. Там той става основоположник на Ресавската книжовна школа,  в която развива и защитава принципите на българската средновековна литература в Моравската област, опитвайки се да наложи и среднобългарската книжовна норма за официална в деспотството. Костенечки е един от радетелите на правописната и езикова реформа на патриарх Евтимий.

Заради своята ерудираност и житейски опит, Константин Костенечки получава още приживе признанието Философ - име, с което е известен в Сърбия и днес.

С творчеството си Константин Костенечки оказва дълготрайно влияние върху по-сетнешната южнославянска литература и обучение. В своите творби  той често цитира класически философи и автори, с което допринася за въвеждането на класически, най-вече древногръцки елементи в южнославянската философия и литература. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия