Григорий Цамблак - средновековен български писател

Българският  средновековен писател и  представител на Търновската книжовна школа,  Григорий Цамблак, е Киевски митрополит и  един от най-значимите славянски църковни проповедници и химнографи.  Той се бори  за налага

2011-11-04 14:01:47
Григорий Цамблак - средновековен български писател
Българският  средновековен писател и  представител на Търновската книжовна школа,  Григорий Цамблак, е Киевски митрополит и  един от най-значимите славянски църковни проповедници и химнографи.  Той се бори  за налагането на правописната и езикова реформа, извършена от Евтимий Търновски.

Цамблак е роден  около 1360 или 1365 година в Търново в знатно болярско семейство.  Ученик е на патриарх Евтимий Търновски и служи при него.

Около 1390 година той  живее в Цариград, където се  замонашва.  Пребивава и на Атон.  После служи при Цариградския патриарх, а по-късно  става игумен на Дечанския манастир в Косово.

Малко преди смъртта си митрополит Киприан го извиква в Русия, вероятно на помощ при споровете  между Литовското и Московското княжество. На път за Москва, обаче, Григорий научава за смъртта на Киприан и остава в Литовското княжество (Киев тогава е в неговите граници), където през 1413 или 1414 година, с  поддръжката на княз Витовт,  е ръкоположен за Литовски митрополит.

Цариградският патриарх, обаче,  не е съгласен с  това назначение и го лишава от свещенически сан.

Цамблак участва в големия римокатолически събор в Констанц в Германия през 1418 година - едновременно с посланиците на византийския император.  Там е приет тържествено от бъдещия император на Свещената римска империя  и крал от Унгария, както и от папата, но унията с Рим е отхвърлена. За преговорите  Цамблак е бил съпроводен от 300 души свещеници и първосвещеници. Според едни източници той закъснява за преговорите и умира през 1419 година, но   според други, той пристигнал и държал бележита реч на латински  пред крал Сигизмунд и папа Мартин V. Папата го приел на тържествена аудиенция.
Григорий Цамблак произнася на съборяните друга реч, с която им предлага да се сближат и да започнат да се обясняват по братски по църковните въпроси, а не по "фарисейски" -  една съвременна идея  за сближение между църквите, предложена  от него  преди шест века.

Според летописите на Нямцулския манастир, Григорий Цамблак е починал там на 86-годишна възраст. Погребан е в притвора на съборната Нямцулска цъкрва.

Литературният стил  на Григорий Цамблак се отличава с приповдигнат тон и многословие.   Константин Иречек отбелязва, че в това отношение  Цамблак е ненадминат в българската литература.

Като възпитаник на Търновската школа, Григорий Цамблак  пренася нейните традиции  в други славянски литератури,  които обогатява със съчиненията си : проповедите и словата - в руската,  житията - в сръбската.


Наред с всичко описано по-горе, се смята,  че  Григорий Цамблак внася през Украйна в Русия  почитта към света Петка, там въвежда и българския църковен напев. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия