Кой е Аркадий Стругацки?

Повечето  произведения  на руския писател-фантаст Аркадий Стругацки, са публикуване в съавторство с неговия брат Борис. Аркадий Стругацки е роден на 28 август 1925 година в град Батуми.  Баща му бил изкуствовед, а майка му &ndash

2011-10-12 11:45:01
Кой е Аркадий Стругацки?
Повечето  произведения  на руския писател-фантаст Аркадий Стругацки, са публикуване в съавторство с неговия брат Борис.

Аркадий Стругацки е роден на 28 август 1925 година в град Батуми.  Баща му бил изкуствовед, а майка му – учителка. Същата година семейството му се мести в Ленинград, днес Петербург. В началото на войната, през януари 1942 година семейството се разделя: майката с по-малкия брат Борис остават в Ленинград, а  Аркадий  и баща му са евакуирани от обсадения Ленинград. Аркадий единствен  оцелява от вагона на влака, в който пътува.

Средното си образование  Аркадий  Стругацки завършва в село Ташла, Чкаловска област. През януари 1943 година  е призован в армията. През юли 1943  г. е  откомандирован във Военния институт за чужди езици в Москва,  който завършва  през 1949 г.  със специалност преводач-референт от японски език. След това работи като преподавател и военен преводач в Далечния Изток. Уволнява се от армията през 1955. г.

След армията,  за кратко, Стругацки  работи в Ленинград. После се премества в Москва, където работи като преводач и като редактор. От 1960 година той е член на Съюза на писателите .

Аркадий Стругацки умира на 12 октомври 1991 година в Москва.

Първото публикувано произведение на Аркадий Стругацки, в съавторство с Л. Петров, е повестта „Пепелта на Бикини“. Тя е написана по повод последствията от изпитанията на американската водородна бомба в Тихия океан. Повечето от останалите му произведения са в съавторство с неговият брат Борис Стругацки. Първото им общо произведение е разказът„Извне“ (Изотвън).  Първата си книга — „Страната на пурпурните облаци“  братята издават през 1950 година.

Двамата братя Стругацки са удостоени с много награди. Между тях са наградите „Аелита“ и „Великия Пръстен“, премията на Жул Верн, както и британската награда за „Независима мисъл“.

Името на братя Стругацки носи малка планета в астероидния пояс на Слънчевата система. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия