Олдъс Хъксли и психеделиците

Британският писател Олдъс Хъксли, е и поет, драматург, публицист и автор на пътеписи. Роден е на 26 юли 1894 година в Годалминг. Първата му книга е стихосбирката „Пламтящо колело“.  Едно от най-известните му ранни произведени

2011-10-12 11:09:33
Олдъс Хъксли  и психеделиците
Британският писател Олдъс Хъксли, е и поет, драматург, публицист и автор на пътеписи.
Роден е на 26 юли 1894 година в Годалминг.

Първата му книга е стихосбирката „Пламтящо колело“.  Едно от най-известните му ранни произведения е антиутопичният роман ‘Прекрасен нов свят’ /издаден и на български език/,  в който със средствата на научната фантастика авторът е  описал един нечовечен, технологизиран, безчувствен свят на бъдещето от XXVII век. Неслучайно романът е сравняван с  ‘1984’ на Джордж Оруел.

От по-късните творби на Хъксли , най-прочута става „Дверите на възприятието“ - есе, посветено на начина, по който съзнанието и възприятията се променят под въздействието на мескалина*.  Именно от тази творба на Хъксли  , Джим Морисън заимства името на групата си - Доорс ( двери, врати). Преди това  пък самият Хъксли заимства заглавието от известна строфа от поезията на Уилям Блейк - "Ако дверите на възприятието са прочистени, човек ще види света такъв, какъвто е, безкраен."

Хъксли става по своеобразен начин съавтор на термина психеделик. Психеделиците са клас дроги, които коренно променят съзнанието и възприятието. За разлика от хероина и кокаина, психеделици като LSD, псилоцибин, мескалин, ибогаин и диметилтриптамин (DMT) нито увреждат физическото здраве, нито водят до пристрастяване. Въпреки това, те са смятани за толкова ужасяващи и опасни, че притежанието им се наказва с присъди от 10 години до доживотен затвор. Въпреки че се смята, че те разширяват съзнанието, което поне теоретично звучи привлекателно, нито един „нормален” възрастен няма законен достъп до тях.  В кореспонденция с Хъмфри Озмънд , Хъксли  обсъжда варианти за въздействието, които  имат новите дроги, разширяващи съзнанието.

На смъртното си   легло,  Хъксли моли съпругата си да му инжектира мускулно ЛСД и умира под въздействието на дрогата, както десетилетия по-късно ще направи и Тимъти Лиъри.
Хъксли умира на 22 ноември 1963 година в Лос Анджелис.

-------------------
*Мескалинът е халюциногенен алкалоид,  добиван от няколко вида от южноамериканския кактус пейот и двете разновидности на ехинопсис. Той кара  мозъка да навлезе в изменчиво състояние на съзнание.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия