Има ли бедуинска кръв Пейо Яворов?

Една от големите тайни на семейството на големия български поет Пейо Яворов  е, че потеклото му е   арабско.  Тезата, че Яворов е потомък на бедуини потвърждава  и най-голямата сестра на поета - Мина. Всъщност, чертите

2011-09-11 15:48:48
Има ли бедуинска кръв Пейо Яворов?
Една от големите тайни на семейството на големия български поет Пейо Яворов  е, че потеклото му е   арабско.  Тезата, че Яворов е потомък на бедуини потвърждава  и най-голямата сестра на поета - Мина.

Всъщност, чертите на Яворов   позволяват подобни предположения относно произхода му. Приживе се говори дори , че той бил циганин. Заради стихотворението  му ‘Арменци’ пък го смятали за арменец.  Но предположението за арабския клон в родословното дърво на Яворов е документирано твърдение.

В град Чирпан  никой е обръщал внимание, че Пейо е по-мургав и братята и сестрите си. Те били русокоси, а той чернокос и мургав. Щом започнал да става известен, обаче, слуховете тръгнали. Дори набедили майка му, че кръшкала с тъмнокож. Преследвали ги слухове, че бащата знаел за забежката на жена си, затова поетът не бил любимото му  дете. Яворов бил лишен от пари за учение и по принуда станал  телеграфист в Поморие, за да се обезпечава материално. Слухове, слухове...

Установява с, че Яворов пък бил наясно с ‘тъмния’ си произход, но не се срамувал от него. Както казва сестра му Мина:  ‘Нашият дядо по баща е арабин, мавър, бедуин от Мала Азия’.

Ако арабският произход не е само фамилна легенда, излиза, че предаващите се през поколения расови  черти,   е  наследил единствено поетът.

Доколко може да се вярва на сестрата на поета? Нейното твърдение е документирано, но може да почива и само на предания.  В рода се говорело за прадядо бедуин, който имал някаква тъмна тайна в миналото си и се установил в Чирпан нелегално. Харесал си българка за булка и когато я взел, я дарил с кюлче злато.  За всички бедни в града разпъвал безплатни софри.

Този мит се преплита и с изнесена фактология, че арабинът насърчавал със свои пари прокарването на пътища  в града.  Преданието пък в рода на Яворов стига  до там, че арабинът отишъл на Божи гроб и оттам се върнал  нов човек - кротък християнин с ново име - хаджи Иван.     Но бедуинската му страст останала в кръвта му, за  да се предава на неговите потомци.

Племенницата на Яворов и негова изследователка, Ганка Найденова-Стоилова, обаче, отхвърля тезата за арабската му кръв. Тя твърди, че арабската жилка е измислица и плод на романтичното увлечение на Яворов по стиховете и биографията на Пушкин. Тя твърди, че предци на поета са били заточени в Мала Азия, но са били 100 % българи. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия