Джеймс Клавел и неговите Азиатски саги

Австарлийският писател Джеймс Клавел,  е  и филмов сценарист,  известен със своите романи  „Шогун“ и „Цар Плъх“, и  филми като „Голямото бягство“ . Клавел е роден в Сидни, Австралия на

2011-09-07 10:06:57
Джеймс Клавел и неговите Азиатски саги
Австарлийският писател Джеймс Клавел,  е  и филмов сценарист,  известен със своите романи  „Шогун“ и Цар Плъх“, и  филми като Голямото бягство“ .

Клавел е роден в Сидни, Австралия на 10 октомври 1924 година. . Баща му е офицер в Британската кралска армия, поради това Клавел е бил отгледан на много различни места влизащи в Общност на нациите.  През 1940 г. той се записва в Британската кралска артилерия и е изпратен в Малайзия да се сражава с японците. При обстрел е ранен и изпратен в японски военнопленнически лагер на индонезийския  остров Ява. По-късно е преместен в затвора Чанги,  близо до Сингапур. Тези събития залягат в основата на първия му роман „Цар Плъх“, публикуван през 1962 г.

През 1946 година Клавел  е издигнат в ранг капитан,  но катастрофа с мотор слага край на военната му кариера. Записва се в Бирмингамския университет и там се запознава с Ейприл Страйд  (актриса) и  по-късно,  през 1951 г. се жени за нея. Чрез жена си Клавел се запознава с филмовата индустрия и  у него се появява  желание да стане режисьор.

Така през 1953 година,  заедно със семейството си, той се мести  в Ню Йорк, където работи в телевизията, а после заминава и за Холивуд.

Накрая Джеймс Клавел  успява да се утвърди като сценарист с филми като „Полетът“  и  „Тутси”. По-късни Клавел ко-продуцира класическия филм Голямото бягство. До 1959 г. той вече сам продуцира и режисира филми.

През 1963 година Клавел получава американско  гражданство. Умира в Швейцария  на 7 септември 1994 година.

След публикуване на „Цар Плъх” през 1962 година,  Клавел се връща към романите си  Тай Пан“ през 1966 година, чието действие се развива в периода на откриване на Хонконг през 1840 г.  Тай-Пан се превръща в модел за следващите романи на Клавел. Шогун“ , публикувана през 1975 г. ,  се превръща в най-известната му книга.  Чрез Търговска къща Клавел съединява първите две напълно различни книги като споменава герои, семейства или предци на тези семейства от предходните романи в сегашния. „Шогун“ и „Търговска къща“ впоследствие са екранизирани.

Вихрушка“ е неговият следващ роман, описващ Иранската революция от 1979 година, а .  „Гай-Джин“ , публикуван малко преди смъртта  на Клавел,  връща действието към 1860 година.

Заедно тези романи са известни с името Азиатска сага.. Основната тема свързваща тези книги е срещата на западната цивилизация с Изтока. Самият Клавел признава, че се възхищава на азиатските култури по техните собствени критерии, без да гледа на нея през очите на човек от Запада. Той често твърди, че Западът има много да се поучи от Изтока.
Неговите герои са главно западняци (най вече британци) дошли  Азия с търговски намерения.

Самият Клавел вярва в ползата от свободната търговия между нациите, виждайки я не като експлоатация , а като събиране на различни култури чрез свързването им с общи интереси. Поради това и в работите му се забелязва известна доза анти-имнпериализъм.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия