Кир Буличов - писател-фантаст, журналист и пътешественик

Руският учен, пътешественик, журналист и писател-фантаст, Игор Можейко, по-известен  с псевдонима си Кир Буличов, е роден на 18 октомври 1934 година в Москва. Завършва Института за чужди езици през 1957 година  и е изпратен като превода

2011-09-05 18:47:56
Кир Буличов - писател-фантаст, журналист и пътешественик
Руският учен, пътешественик, журналист и писател-фантаст, Игор Можейко, по-известен  с псевдонима си Кир Буличов, е роден на 18 октомври 1934 година в Москва. Завършва Института за чужди езици през 1957 година  и е изпратен като преводач в Бирма,  където работи повече от две години. Когато се завръща, Буличов постъпва в Института по източни изкуства. През 1965 година той   защитава дисертация на тема „Паганската държава“ за историята и културата на  средновековна Бирма.

Като учен-изтоковед  Можейко пътува до Гана, Индия, Ирак, Египет, обхожда Памир и  арктическите ледове. Пише трудове за древните източни езици,  монография за будистките  общини. Пише и  за Втората световна война в Югоизточна Азия, няколко десетки научни статии в най-реномираните съветски  и чуждестранни списания по проблемите на източните култури. Можейко е един от най-активните сътрудници на географското  списание Вокруг света“.

Когато Можейко написва първия си фантастичен разказ „Когато динозаврите измряха“, под него стои псевдонимът Кир Буличов (Кир, от името на жена му Кира, а  Буличов , от моминското име на неговата майка).

Кир Буличов написва книгите „Чудеса в Гуслярия ,  Хора като хора“,  романа Последната война“, повестите „Закон за дракона“, „Задграничната принцеса“, „Нужна е свободна планета“, „Островът на ръждивия лейтенант“, „Умението да се хвърля топка“, „Похищението на чародея“, „Чужда памет“, „Земетресение в Лигон, детските романи ‘Момиченцето от Земята’ (позната и като "Гостенка от бъдещето") и Приключение в бъдещето“.
Превежда много американски научно-фантастични книги на руски и сам пише сценариите за над 20 филма.

Кир Буличов  колекционира икони, той е и нумизмат, събира и  ордени, еполети, военни шапки и всякакви  кавалерийски и пехотински снаряжения.  Но той не само ги събира, а и пише научни изследвания върху своите колекции, за академичната периодика. Според специалистите Буличов има най-добрата колекция в света от предмети от Бухарския емират.  Той има и колекция от портрети от руски художници от 18-ти и 19-ти век.  Той е член на американския  съюз на нумизматите и единственият чужденец, членувал в Канадското „Дружество на брадатите нумизмати“.

Кир Буличов умира на 5 септември 2003 година. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия