Дан Браун автор на романи-трилъри

Американският писател Дан Браун е известен със своите романи-трилъри. Често писателят е  критикуван от радикални последователи на християнството. Книгите са му преведени на 51 езика по целия свят. Дан Браун е роден на 22 юни 1964 година в Ню

2011-06-22 15:27:06
Дан Браун автор на романи-трилъри
Американският писател Дан Браун е известен със своите романи-трилъри. Често писателят е  критикуван от радикални последователи на християнството. Книгите са му преведени на 51 езика по целия свят.

Дан Браун е роден на 22 юни 1964 година в Ню Хемпшир. Дилломира  се през 1982 година в колежа Амхърст,  където е бил член на Psi Upsilon братство. Браун се премества от родния си град в Ню Хампшър през 1993 година.

Трилърът ‘Цифрова крепост’ е  публикувана през  1998 година.  Романът няма голям успех с тираж едва 10 000 копия. Но идва ред на ‘Шифърът на Леондардо’,  който се превръща в бестселър и е една от най-популярните книги на всички времена с повече от 81 милиона продадени копия до 2010 г. По книгата е създаден и филм,  който също става много популярен.

От 'Изгубеният символ' пък са продадени 1 млн. копия само първия ден след излизането на книгата на пазара, което я превръща в абсолютен рекордьор в света за всички времена в това отношение, като цели 6,5 млн. екземпляра е само първия тираж (5 млн. в Северна Америка и 1,5 млн. във Великобритания)

През октомври 2004 година  Дан  Браун и неговите братя и сестри даряват $ 2,2 млн. за ‘Филипс Ексътър академия’ в чест на баща им, за да се създаде "Ричард Г. Браун Технологии дарение," което да  осигурява компютри и високотехнологично оборудване за студенти в беда.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия