Сава Доброплодни поставя началото на българския театър

Един от най-видните български просветни и културни дейци, които оформят началните прояви на Българското национално възраждане е Сава Хаджиилиев-Доброплодни. Сава Доброплодни е роден на 3/15/ декември 1820 година в Сливен.  Баща му, Илия

2011-04-19 11:23:51
Сава Доброплодни поставя началото на българския театър
Един от най-видните български просветни и културни дейци, които оформят началните прояви на Българското национално възраждане е Сава Хаджиилиев-Доброплодни.

Сава Доброплодни е роден на 3/15/ декември 1820 година в Сливен.  Баща му, Илия Славов, учил в гръцките и българските манастири на Света гора и става учител по гръцки и славянски език, стара и нова църковна музика. Майка му, хаджи Трендафила, дъщеря на търговеца Христо от Ямбол е получила манастирско образование и също е учителка. През 1805 г. откриват в дома си килийно училище.

Сава получава своето образование във Великата народна школа в Цариград, Куручешме. Доброплодни, наред с други образовани българи,  е един от тези, които оформят облика на българската култура и просвета, в която националното е на предна позиция в противовес на гръцкото влияние.

Сава Доброплодни учителства в Котел и Шумен, където развива педагогическите си възможности. Превръща местното класно училище в  Преславско-Шуменска прогимназия, в която се преподават много на брой и разнообразни предмети.

Сред най-изтъкнатите ученици на Доброплодни в Шумен са Васил Друмев, Илия Блъсков, В.Д. Стоянов и Добри Войников.  Сава Доброплодни има  голямо влияние върху тях и развива у тях интерес към литературата и театралното изкуство.

Това е така, защото самият той превежда на български език и пише пиеси, които представляват началната фаза на развитие на българската драматургия, която по-късно е развита от неговите последователи и ученици.

Доброплодни се запознава с театъра в Сремски Карловци и на 15 юли 1856 г. осъществява представянето на първата драматургична творба в България - побългарената комедия (по гръцкия писател Хурмузис)  “Михал Мишкоед’,  с която поставя началото на българския театър.

Сава Доброплодни умира на 19 април 1894 година в София. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия