Карл Май и неговите герои

Немският поет и писател, Карл Май,  е  известен като автор на десетки романи за индианци. Неговите най-известни герои са Винету  и Поразяващата ръка. Карл Май   е роден на 25 февруари 1842  година  в семейств

2011-03-30 12:40:55
Карл Май и неговите герои
Немският поет и писател, Карл Май,  е  известен като автор на десетки романи за индианци. Неговите най-известни герои са Винету  и Поразяващата ръка.

Карл Май   е роден на 25 февруари 1842  година  в семейство на беден тъкач от Саксония. Карл учи  за учител и преподава няколко години. Съден е и лежи  в затвора на няколко пъти, общо 7,5 години, за кражби, породени от лошото му финансово състояние. Започва да пише още в затвора, но едва когато се премества да живее и започва работа в Дрезден като редактор, през 18175 година, Карл Май  публикува първия си роман „Олд Файерхенд“. Става действително известен с появата на „Винету“.

Следват над осемдесет тома с романи, разкази и стихове, между които „Винету“, „Съкровището в сребърното езеро“, „Капитан Кайман“, „Завещанието на инката“, „Кралят на петрола“, „Черният мустанг“, „Край Рио де ла Плата“, „Олд Шетърхенд“, „Горски призрак“, „През Пустинята” ,  „Синът на ловеца на мечки“, „Призрака на Ляно Естакадо“ и още много други. В повечето романи се среща и героят му, станал известен с бойното име Олд Шетърхенд (Поразяващата ръка). Често  писателят  описва събитията в първо лице и така мнозина си мислят, че самият Карл Май е Олд Шетърхенд.

В романите  на Карл Май  Америка добрите герои обикновено са от немски произход, а лошите са янки. Отнася се със симпатии към негрите и с уважение и тъга към загиващата индианска раса.

Най-популярният му индиански герой,  Винету,   е вожд на апачите, кръвен брат на Олд Шетърхенд.

Карл Май използва книгите си, за да споделя разбирането си за християнството  като религия на доброто. Героят му винаги успява да надделее в споровете на религиозна тема, които води както с мюсюлманите,  така и с атеистите в Америка.

В третия том на "Винету" самият индиански вожд приема християнството преди смъртта си. Впрочем, в издадените у нас книги преди 10 ноември 1989 година,  религиозната тема е слабо засегната поради наличието на цензура.

Трябва да се отбележи, че в книгите на Карл Май, посветени на американския Див Запад, липсва каквато и да е автентичност при обрисуване на живота, културата и обичаите на американските индианци. За съжаление неговите книги са допринесли за създаване на твърде погрешна представа у много европейски читатели (в това число и български), за истинската история и култура на коренните жители на Америка Много от романите на Карл Май са филмирани.

Всъщност Карл Май е описвал Америка и Ориента без да ги е посещавал. Едва през 1899 - 1900 г. той пътува из Ориента,Китай, Цейлон и Суматра.  В САЩ отива  едва през 1908 година. След смъртта  на Карл Май на 30 марат 1912 година, къщата му в Радебойл, близо до Дрезден,  е превърната в музей, посветен на индианците. Наред с редицата музейни експонати, посетителите могат да видят и прочутите оръжия на героите на Май - сребърната карабина на Винету и карабината „Хенри“ и „мечкоубиеца“ на Олд Шетърхенд. Романите на Карл Май всъщност не са популярни в САЩ. Книгите му са издавани предимно в Европа, като особено популярни са главно в Германия и Източна Европа.

Творчеството на Карл Май е любимо четиво за мнозина. Романите му са преведени на над 30 езика, издадени в над 200 милиона тираж из цяла Европа. Алберт Айнщайн коментира:   „Повечето приключенски книги, които съм чел, са ми доскучавали, но никога и книгите на Карл Май.“ Носителката на Нобелова награда за мир,   Берта фон Зутнер, пък  споделя: „Ако бях успяла да напиша поне една книга като неговите, щях да постигна значително повече!“
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия