Александър Дюма-син и 'Дамата с камелиите'

Френският писател Александър Дюма-син е  едно от трите незаконнородени деца на писателя Александър Дюма-баща, по времето,  когато той е женен за Ида Ферие. Синът е най-известното от трите деца, навярно заради това, че е кръстен на &nbs

2011-01-30 16:09:25
Александър Дюма-син и 'Дамата с камелиите'
Френският писател Александър Дюма-син е  едно от трите незаконнородени деца на писателя Александър Дюма-баща, по времето,  когато той е женен за Ида Ферие. Синът е най-известното от трите деца, навярно заради това, че е кръстен на  името на баща си. Друга прилика между двамата е, че синът поема по стъпките на баща си като също става известен писател и драматург. Поради еднаквостта на имената, обществото нарича двамата писатели „баща“ и „син“, за да бъдат разграничавани и произведенията им.

Момчето се ражда през 1824 г. и в акта за появата му на бял свят записват – баща и майка неизвестни. Родителите го признават чак след 7 години, през 1831 г. Майка му – шивачката Катрин Лор Лабе, е съседка на Дюма.  Бащата  дава име на сина й, но го отказва на бившата си любовница. След съдебна битка малкият Александър е поверен на бащата.

Темата за разпадането на семейството става основна в творчеството на сина. Психиката му пък отрано е белязана от отчаяние, което той трудно успява да превъзмогне.
В детството го прехвърлят от пансион в пансион заради бурния живот на бащата. Въпреки прочутото име, което получава, синът е подложен на тормоз и насмешки от връстниците си. Цял живот е сърдит на баща си, защото е изоставил майка му, за да тича след многобройните си любовници.

В зряла възраст Алексъндър Дюма-син става изразител на различни социални каузи. В пиесите “Незаконният син” и “Блудният баща” той критикува остро обществото заради неговото презрение към изоставените жени и незаконните деца. Занимават го и темите за семейните драми, изневярата, проституцията, развода.

Заради тези позиции по онова време го определят като скандален автор. През 1872 г. негов текст, защитаващ еманципацията на жените, е забранен за печат. Александър Дюма-син е близък с друга определяна като скандална личност от това време - Жорж Санд. Дори я нарича “моята скъпа майка”.

Успехът идва с публикуването на най-известната  творба на Дюма-син “Дамата с камелиите” през 1848 г., 4 години по-късно романът се превръща в пиеса. След още 1 г. славата нараства още, когато Джузепе Верди и Франческо Мария Пиаве правят по нея операта “Травиата”.

Във фабулата е  описана  историята на Мари Дюплеси, любовница на Дюма-син през 1844 и 1845 г. Истинското й име е Роз Алфонсин Плеси. Израснала в страшна мизерия и работила от дете като перачка, на 16 г. тя става една от най-известните куртизанки на Париж. Знае да чете и да пише, да свири на пиано и да разговаря по всякакви теми. В дома си създава салон, посещаван от известни писатели и политици. За ухажорите си е много дискретна и интелигентна.

Приживе Дюма-син има много почитатели, но и доста сурови критици.  Един от тях е Емил Зола. Освен “Дамата с камелиите” синът на Дюма написва още десетина романа и много театрални пиеси.

Дюма-син е обявен за член на Френската академия през 1874 г. и така заема място сред безсмъртните. Юго, който от 23 г. не е стъпвал в академията, се връща там, само за да гласува за него. През 1884 г. Александър наследява от Адолф дьо Льовен, който е съавтор на баща му, имение в Париж, където умира на 28 ноември 1895 г. Погребват го в на хълма Монмартър на стотина метра от Мари Дюплеси.

Валери Дюма, внучка на Александър Дюма-син, се влюбва в българин в Монпелие, омъжва се за него и идва да живее в Дупница. Двамата с Андрей Даскалов се запознават във Франция, където младежът учи медицина. Валери пък кара курсове за медицинска сестра. Идват в България през първото десетилетие на XIX в., а като военен лекар Андрей Даскалов участва във всички войни от началото на века. Семейството има 7 деца.
През 1932 г. докторът умира, но  Валери  решава да остане да живее в България.  

Французойката умира през 1973 г. на 87 г.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия