Съмърсет Моъм - белетрист и драматург

Английският белетрист и драматург Уилям Съмърсет Моъм  е  един от най-известните западни писатели през   30-те години на XX век и един от най-високо платените. Моъм е роден на 25 януари 1874 година в Париж.. Баща му е юрист в

2011-01-28 23:11:51
Съмърсет Моъм - белетрист и драматург
Английският белетрист и драматург Уилям Съмърсет Моъм  е  един от най-известните западни писатели през   30-те години на XX век и един от най-високо платените.

Моъм е роден на 25 януари 1874 година в Париж.. Баща му е юрист в английското посолство там.  Моъм остава сирак на 10-годишна възраст, след като майка му умира  от туберкулоза, а две години по-късно  и баща му  си отива  от рак. Поради това  момчето заминава за Англия  при чичо си, който е свещеник.

Уилям учи в Кралското училище в Кентърбъри.  На 16-годишна възраст  обаче,  отказва да продължи обучението си там  и чичо му  му позволява да учи литература, философия и немски език в университета в Хайделберг. Именно там Моъм започва да пише разкази тайно.

На 18-годишна  възраст  той  се завръща в Англия, за да учи медицина  по настояване на чичо си, но посещава медицинското училище на лондонската болница ‘Св. Томас’ без желание. След пет години се дипломира, но не работи като лекар, а се отдава изцяло на писането.

Отначало публикува кратки разкази и едва 23-годишен  се  публикува първата му новела “Лиса Ламбет”.  През следващите години пише предимно пиеси, като четири от тях се играят в Лондон с голям успех.

По време на Първата световна война  е английски шпионин в Швейцария. През 1928 г.  Моъм купува резиденция на Френската Ривиера, нарича я вила "Мореск" и тя става негов дом до края на живота му.

Две жени остават трайни следи в живота на Моъм. Едната е Етелуин Джоунс, известна като Сю Джоунс. Дъщеря на известен драматург, тя е начинаеща,   току-що разведена,  актриса. По-късно,  когато тя играе в Чикаго, Моъм й  прави предложение, но тя отказва. Жената, за която се жени Моъм е Сири Уелкъм, 22-годишна, женена за 48-годишен американски фармацевтичен бос. През 1911  Моъм среща Сири,  а през 1913 година  тя става негова любовница и му ражда дъщеря - Елизабет. След скандалния развод на Сири, Моъм постъпва,  както смята за редно и двамата се женят.  Бракът им обаче, не е щастлив и те се развеждат през 1929 година.

Любовният живот на Моъм преминава под знака на бисексуалността. Голямата любов на писателя е Джералд Хакстън. Запознават се през Първата световна война във Франция.   Заживяват заедно на Ривиерата, а  Джералд  съпровожда Моъм  по време на пътешествията и играе ролята на секретар и компаньон. След смъртта на Хакстън, Моъм си взима нов компаньон - Алън Сърл.

През 1962 година  дъщерята на Моъм,  Елизабет, прави опит  да го обяви за невменяем. Моъм се отрича от нея официално и осиновява Сърл, но съдът в Ница  обезсилва осиновяването и Елизабет получава правата на наследница.

Моъм умира  от старост през 1965 година, на 92-годишна възраст.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия