Александър Беляев - един от големите руски фантасти

Руският писател Александър Беляев  е автор на фантастични романи. Роден е в Смоленск и учи в местната духовна семинария. След това учи в Демидовския юридически лицей в Ярославл. След завършването си работи като служител в родния си град, &nbs

2011-01-06 22:07:28
Александър Беляев - един от големите руски фантасти
Руският писател Александър Беляев  е автор на фантастични романи. Роден е в Смоленск и учи в местната духовна семинария. След това учи в Демидовския юридически лицей в Ярославл. След завършването си работи като служител в родния си град,  като освен това пише рецензии за пиеси в местните вестници.

Първата публикация на Беляев  е  детската пиеса „Баба Мойра“, когато той за пръв път се опитва да работи като режисьор. Спира да работи за известно врме,  защото заболява от костна туберкулоза. Оздравява, занимава се с различни неща в Смоленск и през 1923 година  се преселва в Москва , където работи в пощите и в министерство на просветата.

През 1925 година  излиза разказът на Беляев   „Главата на професор Доуел“,  който по-късно е издаден като роман. След този момент той става популярен като автор на научно-фантастични произведения. Те  излизат през следващите години и  играят важна роля за формирането на руската традиция във фантастиката. През този период той издава основно кратки произведения  - повести и разкази.

В своите книги Беляев разглежда множество технически постижения, които са били невъзможни в неговото време: изкуствен спътник около земята, подводни градове, трансплатнация на човеши мозък в главата на слон. Също така Беляев обича и още по-фантастични фабули: изчезването на гравитацията на земята,  изчезването на въздуха на земята,  младеж,  който се научава да лети,  младеж, който след хирургия може да живее под вода,  изобретател,  опитващ се да завладее света чрез машина за управляване на съзнание, място в океана,  в което течението събира различни кораби от столетия, където се заражда странна цивилизация.

Александър Беляев умира от глад в гр. Пушкин през 1942 година по време на окупацията от нацистите. Неговото име носи Ленинградската  премия за научна фантастика, която е основана през 1989 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия