Когато  излиза пиесата на Йордан Йовков “Боряна”, тя се играе при голям успех. Елин Пелин обаче пише статия, в която обвинява автора на пиесата, че е драматизирал чуждо произведение. Той твърди, че дядо Златил прилича на стария Герак, и двамата имат по трима синове... С една дума  обвинява Йордан Йовков в плагиатство...

Колкото и  притеснителен и  възпитан  да  бил авторът на “Старопланински легенди”, все пак той отговорил на нападките. Йовков заявил, че Елин Пелин просто завижда и го нарекъл гений на завистта.

Оттук нататък двамата  класици никога не се помиряват. Говори се, че този скандал толкова силно   разтревожил Йовков, че той от стрес се разболял от рак и доста рано напуснал този свят.

Елин Пелин  пък бил бохем  и вечно в центъра на шумни компании.  Сред най-любимите му  приятели на маса били проф. Александър Балабанов, художниците Константин Щъркелов и Александър  Божинов...Често на гости му идвали и колеги, сред които Димитър Талев, Никола Фурнаджиев и Ангел Каралийче. Той ходел на лов дори със самия цар Борис III.

Безгрижния весел живот  на Пелинко продължил до мига, когато минал под венчило с любмата си Стефанка.
Автор: Тони