Коя е първата любов на Христо Ботев?

В книгата си за  Ботев, Захари Стоянов пише, че първата любима на поета е  Параскева Шушулова. През 1865 година тя учи в пансиона на графиня Ловашова в Киев. Там именно поетът се  среща с нея. Когато Параскева завършва образова

2010-10-23 15:28:19
Коя е първата любов на Христо Ботев?
В книгата си за  Ботев, Захари Стоянов пише, че първата любима на поета е  Параскева Шушулова. През 1865 година тя учи в пансиона на графиня Ловашова в Киев. Там именно поетът се  среща с нея.

Когато Параскева завършва образованието си, се връща,   за да стане учителка в Калофер. Ботев я изпраща на пристанището  в Одеса и й дава снимката си.

Именно тук обаче,   се появяват спорове между Захари Стоянов и Никола Начов - един от най-просветените калоферци, който твърди, че първата любима на Ботев е Мина Горанова, далечна сродница на поета.  Тя била привлекателна девойка , с големи и интелигентни очи, надарена с широк кръг от интереси.

Първото си образование Мина и сестра й получават в Калофер от бащата на Ботев - даскал Ботьо Петков.   Отношенията между двамата млади започват във Влашко. Там бащата на момичето  често пътува по търговски дела. Всичко вървяло добре, докато братът на Мина  не  разказал на бащата  си  за любовта  й с Ботев. Бащата на Мина веднага я изпратил в Прага, за да я раздели с безработния и гладен бунтовник, че отгоре на това и поет.

Мина остава да учи в Прага до 1866, след което се завръща в Карлово. Тя вече знае добре чешки, немски, румънски и френски.  През 1871 година именно на Мина Ботев посвещава стихотворението си “До моето първо либе”. Образът  й се долавя и в други негови творби.  А за това, че  стихотворението  “На прощаване”   е посветено на нея. няма съмнение, защото авторът черно на бяло е написал “Посвещава се на г-ца М.И. Г-ва”. А на ревнивия й брат, с когото вече са се сближили, поетът посвещава  стихотворението “Борба”.

В сборника “Песни и стихотворение” тези посвещения са пропуснати, защото Ботев вече се е сближил с Венета и  поради тази причина, те  са неуместни.

Бащата на Мина пък държи дъщеря си далеч от  поета-хъш, дори й урежда бърза женитба с  търговец от Браила - Петър Огнянов.

Макар и обезсмъртена от Ботевата поезия, Мина все пак не е щастлива -  тя умира едва 23-годишна, като отнася със себе си  радостта и горчивината от голямата си първа любов с най-големия поет на България - Христо Ботев. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия