Станислав Лем - великият фантаст

Станислав Лем е световноизвестен полси писател-фантаст.  Книгите му са преведени на 40 езика и са продадени над 27 милиона екземпляра. Станислав Лем е роден на 12 септември 1921 година в Лвов, Полша (днес градът се намира в Украйна) в с

2010-09-12 15:53:04
Станислав Лем - великият фантаст
Станислав Лем е световноизвестен полси писател-фантаст.  Книгите му са преведени на 40 езика и са продадени над 27 милиона екземпляра.

Станислав Лем е роден на 12 септември 1921 година в Лвов, Полша (днес градът се намира в Украйна) в семейството на лекар-ларинголог.


От
 1932 до 1939 година бъдещият писател  учи в гимназия в родния си град. През 1940 година  кандидатства в Политехниката, но не е приет. Започва следването си в Лвовския медицински институт, но избухването на Втората световна война  го прекъсва. По време на нацистката окупация Лем работи като помощник механик и заварчик в гараж на немска фирма. Участва в Съпротивата.

През 1944 година  Червената армия  окупира Полша и страната попада под контрола на
Съветския съюз до 1989 година. През 1946 година  Лем е репатриран от съветската територия, в която попада Лвов.

В Краков  Лем продължава и завършва следването си в Ягелонския университет. Решава да не ходи на последните изпити, за да избегне по-нататъшната кариера на военен лекар и само получава удостоверение за завършването на обучението си. Работи като младши асистент в научен институт.


Лем пише
 разкази и  стихове, които публикува в периодичния печат. Първият му роман е "Човекът от Марс" ,  а първата научно-фантастична книга - "Астронавти", излязла през 1951 година.

От
 1948 година  писателят работи по романа "Болница Трансфигурация". Той е спрян от комунистическата цензура , въпреки многократните преработки на текста, правени от Лем.  Книгата е издадена 8 години по-късно.

Периодът 1961-1970 г.  е изключително ползотворен за писателя. Романите  "
Едем" , "Завръщане от Звездите"  и особено "Соларис"  му донасят световна известност, затвърдена от "Непобедимият"  и "Разкази за пилота Пиркс" .

През 1973 година  Американското общество на научните фантасти  SFWA  прави Лем свой почетен член. След като  писателят  публикува статията "
Злочестата фантастика" през 1976 година , в която критикува художествената немощ на жанра , тази привилегия му е отнета.

През 1981 година Лем  получава почетна степен от Вроцлавския  политехникум, а по-късно и от Ополския,  Лвовския и накрая от Ягелонския  университет.

При въвеждането на военно положение в Полша през 1982 година , Лем я напуска и живее зад граница до 1988 г.  В този период са издадени последните му научно-фантастични произведения - "
Мир на Земята" и "Фиаско".

През 90-те години  Лем пише съчинения в областта на футурологията, философията и социологията. От 2000 година той  е член на проекта "Полша 2000", намиращ се под
егидата  на Полската академия на науките.

Станислав Лем умира от сърце  на 27 март 2006 година в Краков.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия