Какво не знаем за Лев Толстой?

Лев Толстой е   руски писател , религиозен реформатор, философ, есеист и  публицист, убеден пацифист. Лев Толстой произлиза от руския благороднически род  Толстой. Роден е  на 9 септември 1828 година в Ясная Поляна,  нас

2010-09-09 12:24:57
Какво не знаем за Лев Толстой?
Лев Толстой е   руски писател , религиозен реформатор, философ, есеист и  публицист, убеден пацифист.

Лев Толстой произлиза от руския благороднически род  Толстой. Роден е  на 9 септември 1828 година в Ясная Поляна,  наследствено имение на майка му в Тулска губерния. Внезапната смърт на бащата през  1837 година  поставя семейството в затруднено материално положение.

През 1843 година, петнадесетгодишен, Лев Толстой се записва в Казанския университет, за да се подготви за кандидатстване в редовния курс на университета по арабска и турска филология, единственият в страната по това време. Започва редовното си обучение, показвайки на приемните изпити отлични резултати по „турско-татарски език“. Поради конфликт на семейството му с преподавателя по руска история и немски език, в края на първата година той е принуден да се премести в юридическия факултет. Макар че проявява известен интерес към работата на своя преподавател по право , през 1847 година Толстой изоставя образованието си преди да завърши третата година в университета.

Духовното и нравствено рождение на Толстой става през 1880 година. Той реформира теоретично християнството.  За разлика от църковното християнство, което проповядва вяра в богочовека Христос, в неговото възкресение и чудеса, Толстой утвърждава християнската нравственост, изразена в планинската проповед на човека Христос , която е лично дело за всеки индивид, тук и сега и няма никаква връзка с обредите и тайнствата на църквата, била тя православна, католическа или протестантска. Затова Лев Толстой е отлъчен от руската православна църква през 1901 година . Религиозно-социалните му съчинения са забранени в Русия и се печатат в Англия и Швейцария.

Толстой  е създател  на религиозно-философско учение  - толстоизъм  -  за непротивене на злото чрез насилие. На 82 години напуща имението си поради несъгласие с жена си, която не приема завещанието на Толстой относно правата над литературните и религиозните му съчинения, които се предоставят безвъзмездно на всекиго, който желаае да ги издава, т.е. на цялото човечество. Напуща също и паразитния живот в имението, за да живее в обикновено руско село, макар придружителите му - Александра Толстая и д-р Д. Маковицки да са му предлагали емиграция в България  или включване в толстоистка колония в  Кавказ.  Толстой  обаче не успява  да стигне дотам и  умира в къщата на началника на малката жп гара Астапово на 20 ноември 1910 година.

В началото на 20-ти век  група млади интелигенти от всички краища на България създават толстоистка колония в село Алан Кайряк (Бургаско), поддържаща кореспонденция с Лев  Толстой. Комуната е имала силно присъствие в живота на селото и така то е наречено Ясна Поляна, получвайки името на родното място на писателя. Издават списание , в което публикуват 11 ръкописа на Толстой, религиозно-философска литература за разумен човешки и обществен живот, сведения за толстоизма в България и света. За изданието Толстой казва: „Това е единственото списание в света, проповядващо напълно нашите идеи“.


В България до 1944 година Лев Толстой е най-издаваният чуждестранен автор - писател и религиозен мислител. От 1944 г. до 2008 г. в България са издавани само художествените му произведения. Религиозните му книги са забранени до 1989 г. Тяхното първо издание след това е през 2008 г., когато се навършват 180 години от рождението му.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия