Александър Дюма-баща - писател-романист

Алксандър Дюма-баща е  един от най-великите франски писатели-романисти. Роден е на 24.7.1802 година.Той е известен със множеството си исторически и  приключенски романи, благодарение на които  става  един от най-четените френск

2010-07-24 22:21:59
Александър Дюма-баща - писател-романист
Алксандър Дюма-баща е  един от най-великите франски писатели-романисти. Роден е на 24.7.1802 година.Той е известен със множеството си исторически и  приключенски романи, благодарение на които  става  един от най-четените френски писатели. Освен романите си, Дюма пише пиеси  и е редовен дописник в редица списания.

Рабoтейки в Париж, Дюма пише статии в списания и театрални пиеси. През 1829 година неговата първа самостоятелна пиеса „Дворът на Анри III“ получава одобрението на широката публика. Следващата година,втората му пиеса „Кристина“ става също толкова популярна и му позволява да посвети цялото си време на писане.

През 1830 г.  Дюма участва в Юлската революция , която сваля Шарл Х от престола и поставя на негово място Луи-Филип. Вследствие на тази революция,животът във Франция в периода 1830 — 1835 е труден, с чести бунтове от страна на републиканците и обеднелите граждани, които търсят промяна. Когато животът постепенно започва да се нормализира, икономиката  се подобрява и цензурата в пресата  намалява. Тогава  Дюма вижда възможност отново да хване перото.

След редица успешни пиеси той обръща погледа си към романите. Въпреки, че е любител на екстравагантния начин на живот и винаги харчи повече, отколкото изкарва, Дюма се оказва доста проницателен в сделките. През това време нараства търсенето на романи, излизащи на части, от страна на издателите на вестници и списания, така че пре 1838 г.  той просто пренаписва една от пиесите си и я продава под формата на роман. „Капитан Пол“ води до откриването на писателска къща, която в крайна сметка издава стотици романи и разкази под редакцията на Дюма.

В периода 1839 — 1841, със съдействието на няколко свои приятели, Дюма издава колекция от есета за известни престъпници и престъпления от европейската история, включващи материали за Беатрис Сенси, Борджиите, Карл Лудвиг Санд и Антоан Франсоа Десрю.

В съавторство със учителя си по фехтовка Огюстен Грисиер, през 1840 Александър Дюма издава „Учителят по фехтовка“, разказ за събитията през Декемврийската революция в Русия. Впоследствие този роман бива забранен от цар Николай I , а Дюма бива обявен за персона нон грата в Русия до смъртта на царя. Грисиер е споменат с уважение в „ Граф Монте Кристо” и „Братята корсиканци“, а също и в мемоарите на Дюма.

През 1840, Дюма сключва брак с актрисата Ида Ферие, но в същото време продължава да поддържа романтични връзки с други жени. В следствие на това той става баща на поне три извънбрачни деца. Едно от тези деца, син кръстен на него, продължава по стъпките на баща си и също става известен писател и драматург. За да разграничава единия от другия, обществото ги кръщава Александър Дюма - баща и Александър Дюма-син.

При създаването на своите творби Дюма използва помощта на много хора, от които може би най-известен е Огюст Маке. Именно Маке е този, който обрисува прототипа на  “Гран Монте Кристо”, той има и значителен принос в „ Тримата мускетари”и продълженията, и някои от другите романи на Дюма. Докато работят заедно, Маке предлага сюжети, а Дюма добавя детайлите, диалозите и завършеците на историите.

Творбите донасят голямо богатство на Дюма, но той често е без пари и в дългове, заради разточителния си начин на живот. Замъкът Шато Монте-Кристо, който той строи, е непрекъснато пълен с непознати или бегли познати, които го използват заради щедростта му.

Когато Луи-Филип е свален,  Наполеон III  не гледа милостиво на Дюма. През 1851 г.  писателят избягва Брюксел , а  оттам заминава за Русия , където благодарение на творбите си е вече много популярен.

В Русия Дюма прекарва две години и след това отива в Италия , където участва в борбата за обединение на кралството. В крайна сметка се завръща в Париж през 1864 година.

Дюма  умира  на 5 декмври 1870 година  в село Пюи, намиращо се в околностите на град Диеп,   на 68 годишна възраст.

Въпреки, че е известен основно като романист, Дюма жъне първите си успехи като драматург. Най-известната му пиеса е Антоний“ , която се счита за първата неисторическа романтична драма.

Дюма е плодовит автор и на документални и исторически статии, книги и есета.

Едно от най-известните му нехудожествени произведения е „Голяма кухненска енциклопедия“. Тя е публикувана след смъртта му. Това е комбинация от енциклопедия и готварска книга. Самият Дюма е както епикуреец, така и експер готвач. Дюма е автор и на много пътеписи.

Първоначално Дюма е погребан в родното си място. На 30 ноември 2002 година  със заповед на президента на Франция Жак Ширак , тялото на писателя е ексхумирано и с пищна церемония и държавни почести е преместено в пантеона в Париж.

Дюма остава най-четеният и продаван френски автор. Неговите произведения са вдъхновили над 200 филма.

Домът на Дюма — Шато Монте Кристо — е реставриран и отворен за почитателите му. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия