23 април - Международен ден на книгата и печата в чест на Шекспир

Уилям Шекспир, един от най-големите световни умове,  е роден  през 1564 година в град Стратфорд на Ейвън. Датата  на раждането му е неизвестна, но традиционно се приема, че това е 23 април .  Тази дата води началото си от гре

2010-04-23 14:16:12
23 април - Международен ден на книгата и печата в чест на Шекспир

Уилям Шекспир, един от най-големите световни умове,  е роден  през 1564 година в град Стратфорд на Ейвън. Датата  на раждането му е неизвестна, но традиционно се приема, че това е 23 април .  Тази дата води началото си от грешка на изследовател от 18 век и се утвърждава, донякъде заради съвпадението с датата на смъртта на Шекспир - 23 април 1616 година.


Въпреки че няма оцелели документи за това, повечето биографи на Шекспир приемат, че той учи в училището „Крал Едуард VI“ в Стратфорд, безплатно училище, основано през 1553 година и разположено на няколкостотин метра от дома му. Качеството на обучението в началните училища по това време е различно, но учебната програма е унифицирана и включва обучение по латински език и литература.


Когато е на 18 години, Уилям Шекспир се жени за Ан Хатауей — дъщерята на местен селянин, която е с 8 години по-възрастна от него. Двамата имат три деца, първото от което се ражда шест месеца след брака им. Две години по-късно  се раждат и близнаците Джудит и Хамнет. Хамнет е единственият син на Шекспир, но умира на 11-годишна възраст.


Времето между 1582 и 1592 г.  е неясно, защото Шекспир не фигурира в никакви писмени документи. Предполага се, че през това време той работи като занаятчия, учител, в адвокатска  кантора и като актьор в пътуваща трупа. През 1592 година вече е част от театралния живот на Лондон..


Предполага се, че Шекспир пристига в Лондон пре 1588 г. , като  актьор и драматург.  Още в самото начало на кариерата му другите лондонски драматурзи започват да завиждат на забележителния му талант. 


В края на 1594 Шекспир е актьор, писател и частично собственик на компания за театрални представления, позната като Мъжете на Лорд Чембърлейн, придобила наименованието си, както и други от този период от името на аристократичния й  спонсор. Групата била толкова популярна, че след смъртта на Елизабет I и коронясването на Джеймс I , новият монарх приема покровителството над групата  и тя става популярна под името Мъжете на Царя.


Множество документи  показват, че Шекспир забогатява по време на престоя си в Лондон дотолкова, че закупува собственост в града   и става  притежател  на втората по големина къща в Стратфорд.


По това време  той пише  "Ричард III" и комедиите "Укротяване на опърничавата" и "Напразните усилия на любовта" . През 1595 г.  пише  трагедията "Ромео и Жулиета" и  комедията "Сън в лятна нощ"   През 1596 г. семейството получава фамилен герб, а Шекспир получава правото да носи титлата „джентълмен“. 


Между 1593 и 1599 година Шекспир  пише 154 сонета,  които публикува през 1609 година. . За представленията си  пише комедията "Дванайста нощ", трагедиите "Хамлет", "Отело", "Крал Лир", "Макбет". По-късно пише трагикомедията "Бурята" и хрониката "Хенрих VIII"


Шекспир се връща в Стратфорд, където  на 52-рия си рожден ден през 1616 година умира.   Погребан е в църквата „Света троица“ в Стратфорд на Ейвън.


Както е добре известно самият Шекспир не е имал дял или участие в публикуването на собствените му произведения, нещо повече, той не е имал интерес в това. Той е предоставял ръкописите на пиесите за групата си. Всъщност на Шекспир дори не е заплатено за тези издания, понеже по онова време издателствата заплащали за ръкопис без да се интересуват кой всъщност е автора. Все пак двама от приятелите на Шекспир, Хеминг и Конел, събрали общо тридесет и шест  негови пиеси, осемнадесет , от които дотогава непубликувани и ги издали като фолио. Това издание се появява през 1623, седем години след смъртта на Шекспир. Именно в това първо фолио пиесите на Шекспир са разделени на три групи: трагедии, комедии и исторически.



От 1995 година, на 23 април  /денят на смъртта на Шекспир/  се чества  Международният денят на книгата и печата в  негова чест. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия