Днешният напредък в науката прави романа на Мери Шели - "Франкенщайн" реалност

  "Франкенщайн" е  роман за историята на учен, който създава творение, което  не може да обуздае и което опустошава всичко около себе си. Това е историята на един зловещ ум, който  е готов да жертва човечеството в името

2010-03-05 16:16:39
Днешният напредък в науката прави романа на Мери Шели -
 
"Франкенщайн" е  роман за историята на учен, който създава творение, което  не може да обуздае и което опустошава всичко около себе си. Това е историята на един зловещ ум, който  е готов да жертва човечеството в името на празно любопитство, като и на собствената си суетност.

Романът е плод на един бас. През лятото на 1816 година Мери Годуин и двамата големи поети Байрон и Пърси Шели се събират край Женевското езеро. Байрон е напуснал младата си жена, а Пърси, който е изоставил първата си съпруга , е встъпил в скандална,  особено за онова време,  свободна връзка в  младата Мери, която е дъшеря на  гениалния Уилям Годуин. Тъй като лятото се случва дъждовно, младата компания се развлича с разговори и четене.  В резултат решават всеки от тях да напише разказ за призрак. Байрон написва част от приказка, Шели започва да твори  върху епизод от живота си, а Мери, която е най-млада се притеснява от липсата на сюжет. Една вечер обаче тя започва книгата, която завършва година по-късно. Така се ражда едно смразяващо кръвта четиво.

Напрежението и вълнението в романа не са плод само  гротесктния ужас и преплитането на юридически, криминален и научнофантастичен трилър.  Сериозни са въпросите, които  романът поставя  и,  дори  и днес,   ни кара да си задаваме.  Идеята на Мери ни приближава до един проблем, който днес започва  да придобива реални мащаби.

Проблемът е дали трябва да се създадеа същество, не по пътя, който ни е дала природата, а по изкуствен начин. През 1816 година тези идеи са изглеждали фантастични, но днес  ин витрото, клонирането и присаждането на органи не са фантастика.

Франкенщайн създава мислещо и чувстващо същество, то обаче е уродливо и плаши дори собствения си създател. Ученият успява да даде на съществото, което създава,  здраве, сила и разум, но не успява да му даде красота и любов.

Според Мери Шели именно любовта е  много важна в случая, въпреки че именно тя създава много проблеми на младата компания край Женевското  езеро. Първата жена на Пърси Шели, наприер, се самоубива.  А постоянното преиздаване на романа на Мери Шели, както и филмите заснети по него, са доказателство, че темата продължава да ни вълнува.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия