На 10 февруари умира Александър Пушкин

- 1827 г. - В Санкт Петербург е основана Военноморска академия - 1840 г. - Британската кралица Виктория се омъжва за принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота - 1867 г.  Григорий VI  е утвърден от Високата порта за Вселенски патриарх - 1879 г. -

2010-02-10 12:26:25

- 1827 г. - В Санкт Петербург е основана Военноморска академия

- 1840 г. - Британската кралица Виктория се омъжва за принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота

- 1867 г.  Григорий VI  е утвърден от Високата порта за Вселенски патриарх

- 1879 г. - Открито е Учредителното събрание в Търново
- 1883 г. - В България влиза в сила първият Закон за печата
- 1892 г. - Започва процес срещу Екатерина Каравелова - съпруга на политика Петко Каравелов и други съпруги на политици-либерали по обвинение в предателство, който завършва с оправдателна присъда
- 1913 г. - Десет месеца след трагичната им смърт, в Антарктида са намерени телата на членовете от експедицията на Робърт Скот, достигнала Южния полюс
- 1922 г. - В САЩ е осъществено първото директно излъчване по радиото на цял  симфоничен концерт
- 1940 г. - Втората световна война: Съветската власт започва масова депортация на полско население от окупираните от Червената армия полски територии, при което 200 хиляди души са изпратени в лагери в Украйна, Казахстан и сибир
- 1945 г. - Втората световна война: Съветска подводница потапя германски транспортен кораб, превозващ цивилни бежанци и ранени войници, загиват около 3600 души
- 1947 г. - В Париж е подписан договор между България и държавите от Антихитлеристката коалиция
- 1953 г. - Народното събрание приема изменения в Наказателния кодекс и предвижда смъртно наказание за измяна на Родината
- 1955 г. - В САЩ е направена първата в света демонстрация на самолет с вертикално излитане
- 1986 г. - В Палермо /Италия/ започва най-големият съдебен процес срещу мафията с 474 обвиняеми

На днешния ден са родени:

- Борис Пастернак -  руски поет и писател ,  известен на Запад с монументалния си трагичен роман за Съветска Русия "Доктор Живаго".  В Русия е по-известен като поет. „Сестра моя жизнь“, написана от Пастернак през 1917 г.  е смятана за най-влиятелната стихосбирка, публикувана на руски език през  20-ти век.

Получил Нобелова награда за литература през 1958 година.


- Татяна  Лолова - една от най-популярните и обичани български драматични и киноактриси.  Завършва актьорско майсторство  през 1955 г.  През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Сатиричния театър,където играе до 1976 г.От 1977 г. е в театър "София". Татяна Лолова е ярко характерна актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение-от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата. Въпреки хиперболата и иронията използвани от нея при изграждането на образите те са правдиви и и въздействащи. Написала е автобиографичната книга "1/2 живот".

На днешния ден са починали:

Шарл Луи де Секонда, барон дьо Ла Бред и дьо Монтескьо -  френски писател, юрист, социолог. Макар и успял романист, Монтескьо преди всичко е известен в историята като историк — философ и държавен мислител.

Монтескьо счита, че има два вида закони:

За запазването на гражданските свободи препоръчва разделянето на властта на законодателна, изпълнителна и съдебна, което наистина влиза в практиката по време на Френската революция . Също така Монтескьо се противопоставя на монархията, на нетолерантността и нетърпимостта и на войната.

Освен писането на други творби за обществото и политиката, Монтескьо пътува из Европа в продължение на няколко години, посещавайки включително Австрия и Унгария, прекарвайки година в Италия и 18 месеца в Англия, преди да се установи във Франция. Зрението му било лошо и ослепява напълно преди да почине от силна треска през 1755 г.

Погребан е в Париж.

- Александър  Пушкин -  руски автор, смятан от мнозина за първия велик руски поет  и за родоначалник на съвременната руска  литература.  Той пръв използва простонароден език  в своите поеми и пиеси  като създава нов стил в разказите — смесица от драма, любовна история и  сатира, която се свързва с руската литература оттогава и повлиява на по-късните руски писатели.

Бащата на Пушкин произхожда от много стар род, историята на който може да бъде проследена до 800 години назад, а дядото по майчина линия, Ибрахим Петрович Ганибал, е роб от Абисиния , изпратен като подарък от Константинопол  и по-късно станал кръщелник и инженер-генерал на Петър Велики. 

Пушкин публикува първата си поема, когато е на 15 години - "Към приятеля стихотворец".

Поетът  постепенно започва да се занимава със социалната реформа и се издига като представител на литературните радикали. Това ядосва правителството и води до извеждането му от столицата.  Най-известната му драма, "Борис Годунов", написана в имението на майка му, получава разрешение за публикуване едва пет години по-късно.

Болдинската есен на 1830  година е един от най-продуктивните периоди на Пушкин.  Там Пушкин довършва "Евгений Онегин" ; пише "Повести на Белкин" , и малките си трагедии : "Каменният гост" , "Скъперникът рицар" и други.

След време Пушкин и съпругата му Наталия Гончарова, за която се жени на 18.02.1831 , стават редовни участници в придворното общество. Когато царят дава на Пушкин най-ниската придворна титла - камер-юнкер, той е разгневен, тъй като смята, че това е направено не само, за да може съпругата му, която има много обожатели, включително самия цар, да може да посещава дворцовите балове, но също и за да го унизят. През 1837 г.  затънал в дългове, докато според слуховете жена му е замесена в скандална любовна връзка, Александър Пушкин призовава на дуел  смятания за неин любовник Жорж Дантес. По време на дуела и двамата са ранени, Пушкин смъртоносно. Той умира два дни по-късно.Всъщност Пушкин бил улучен смъртоносно по случайност. Поетът се целел дълго време в своя опонет и накрая Д"Антес изгубил търпение и стрелял. Вместо да уцели Пушкин в крака, както е било планирано, той го уцелва в корема, което за жалост се оказва фатална грешка.

Правителството се страхува от политически демонстрации по време на погребението на Пушкин, поради което ограничава достъпа до него. Тялото му е пренесено тайно в имението на майка му.


- Вилхелм Рьонтген -  немски физик. 

На 9 ноември 1895 г.  Рьонтген открива и документира електромагнитно излъчване ,  известно днес като рентгеново.  Апаратът, създаден от Рьонтген за тази цел, е познат като рентгенов апарат. За това си откритие получава първата Нобелова награда за физика през 1901 година.  Той нарича лъчението Х-лъчи, тъй като тяхната природа е била непозната.

Рьонтген умира през 1923 г. от рак  на 77-годишна възраст в Мюнхен. Счита се, че това не е свързано с работата му с рентгенови лъчи, поради краткотрайността на облъчването и предпазните мерки, които е взимал. Когато умира, вече е останал почти без средства. Съгласно неговото завещание цялата му лична и професионална кореспонденция е унищожена. Погребан е в Гисен в семейното гробище на родителите си.

Много работи на Рьонтген са посветени на изследването на свойствата на течностите, газовете, кристалите, електромагнитните явления. Той открива връзката между електричните и оптичните явления в кристалите. Има славата на най-добрия експериментатор на своето време и създава школа по експериментална физика.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия