- 1895 г. - Провежда се първото заседание на  Правописна комисия за български език под председателството  на Константин Величков
- 1895 г. - Уилям Морган  оповестява правилата на създадената от него игра волейбол
- 1903 г. - Народното събрание отпуска допълнителна помощ за бежанците и пострадалите от Илинденско-Преображенското въстание  в размер на 300 хиляди лева
- 1934 г. - Гърция, Турция, Югославия и Румъния подписват в Атина Балкански пакт, който гарантира запазването на съществуващите граници чрез взаимна подкрепа
- 1824 г. - За първи път в САЩ е изпробвано лятно часово време
- 1969 г. - Осъществен е първият тестов полет на Боинг-747 - Джъмбоджет
- 1990 г. - Излиза първият брой на вестник "Демокрация" - първият демократичен ежедневник след комунистическия режим

На днешния ден е починал:

Фьодор Михайлович Достоевски -  един от най-известните и велики руски писатели.

Достоевски е роден  на 11 ноември 1811 г.  в Москва. Баща му е лекар, който през 1828 г. получава званието потомствен дворянин. Майка му умира,  когато той е 15-годишен. От 1833 до 1837 г. Фьодор   учи в частни полупансион , след което заминава за Петербург , където учи една година в подготвителен пансион и от 1838 г.  продължава обучението си в Петербургското военно-инженерно училище. Баща му умира през 1838 г.  при неясни обстоятелства, вероятно убит от крепостни селяни.

Това е периодът, през който Достоевски влиза в контакт с различни личности от областта на културата и изкуството, увлича се по религиозни и философски теми, участва в литературен кръжок и самият той започва да пише.

В края на 1843 г.  е зачислен като полеви инженер в армията, но още в началото на следващата година Достоевски подава рапорт за уволнение и решава да се отдаде изключително на писателското поприще.

Първата публикувана работа на Достоевски е преводът на “Йожени Гранде” от Балзак . Още през същата година той започва да пише и завършва през 1845 г.  първия си роман  "Бедни хора".

Достоевски дружи с бележитите си съвременници Белински, Нeкрасов и Тургенев и пише няколко разказа и повести с психологически елемент, които са непонятни като маниер и не намират добър отзив дори сред приятелите му. Това е и периодът, когато у Достоевски започват първите симптоми на епилепсията.

През 1847 г.  Достоевски се движи в средата на интелектуалци с революционно мислене и взема участие в организацията на нелегално печатане на призиви към селяните и войниците за борба срещу властта.
Междувременно през 1849 г.  публикува  "Бели нощи". . Арестуван е и прекарва 8 месеца като следствен в Петропавловската крепост. Присъдата му включва инсценировка на осъждане на смърт, завеждане до мястото за екзекуция и обявяване в последния момент, че присъдата му е заменена с доживотна каторга. Прекарва там 10 години. Симптомите на епилепсия се усилват. Убежденията му в периода се променят към консерватизъм и религиозност.

През 1862 г.  Достоевски за първи път пътува в чужбина,  а в началото на 1864 г.  умира  жена му. Достоевски остава в незавидно финансово положение, което се утежнява от хазартните му страсти. По това  време пише най-известния си роман "Престъпление и наказание".

През следващата година писателят поема ангажимент да напише нов роман до 1866 г.  за да покрие финансовите си  загуби. Той възприема подхода да пише два романа едновременно и наема стенографката Ана  Сниткина, за която се жени.  Писателят пише романа "Играчът на рулетка" , когато  Ана Сниткина поема финансите, а  Достоевски  отказва рулетката.

През 1867 г. Достоевски написва "Идиот" .  Следващото десетилетие е много продуктивно - тогава той пише "Бесове", "Юноша", "Кротката" и "Братя Карамазови".

Той става все по-популярен като автор, през 1877 г.  е избран за член-кореспондент на Петербургската академия на науките, а през 1879 г. , по време на Международния литературен конгрес в Лондон -  за член на Международната литературна асоциация. Поканен е да посети императорския двор, а през 1880 г.  изнася реч пред паметника на
Пушкин.

Достоевски умира на 9 февруари  1881 г. в Санкт Петербург.
Автор: Албена Иванова