Любовта на Мара Белчева и Пенчо Славейков

Голяма е била люабовта между красивата поетеса Мара Белчева и големия ни лирик Пенчо Славейков. Двамата намират вдъхновение един в друг и интимният им роман прелива в творчеството им. Мара Белчева е истинска икона  на своето време. Тя е на 23

2010-02-03 09:24:40
Голяма е била люабовта между красивата поетеса Мара Белчева и големия ни лирик Пенчо Славейков. Двамата намират вдъхновение един в друг и интимният им роман прелива в творчеството им.

Мара Белчева е истинска икона  на своето време. Тя е на 23 години, когато мъжът й, Христо Белчев, финансов министър на Стефан Стамболов, е убит. Младата вдовица се затваря вкъщи и в мъката си боядисва всичко в черно, дори и чаршафите си.

В Мара Белчева е влюбен самият княз Фердинанд. Злите езици  говорят, че той има пръст в трагедията, защото искал тя да е свободна за неговите ухажвания. Князът
дори поръчва да направят гипсова отливка на ръката на поетесата, която държи на нощното си шкафче, за да я гали и целува. Младата вдовица е била придворна дама на майката на княза, Клементина,  и е била постоянно ухажвана от царедворците.

Съдбата обаче има други намерения - тя предопределя тази красива и обаятелна жена да се събере с един от най-големите ни  поети  и интелектуалци, единственият български творец, номиниран за  Нобелова награда за литература.

Те се познавали още от деца, но съдбовната среща става през 1903 година, когато неин роднина  завежда  Славейков в дома й на ул. "Христо Белчев 12 /сега ресторант Before and after/.  Така започва необикновената им любов на двамата поети . Мара Белчева е със Славейков  до смъртта му, на 28 май 1912 г., в Брунате, край езерото Комо в Италия.

И днес те са неразделни - на  лицевата страна на 50-левовата банкнота е ликът на Пенчо Славейков, а на обратната - фигурата на Мара Белчева. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия