Образи и мотиви в лириката на Елисавета Багряна

Поетесата изгражда многоликия образ на жената в  своето творчество. Жената е влюбена  девойка, трепетна невеста, любима и майка,самодива езичница,амазонка, скърбяща Богородица. Лирическата героиня  се бунтува срещу ограниченията на бит

2009-08-17 09:24:25
Поетесата изгражда многоликия образ на жената в  своето творчество. Жената е влюбена  девойка, трепетна невеста, любима и майка,самодива езичница,амазонка, скърбяща Богородица. Лирическата героиня  се бунтува срещу ограниченията на битовото ежедневие ,  срещу оковите наложени от традицията, срещу обезличаването на жената и предразсъдъците, които убиват духа. Багряна създава образа на вечната жена-греховна и свята.

   Свободата, виталността,  стихийността са  основните понятия, които се свързват с лириката на Багряна. Свободата е ценност, която всеки би трябвало да носи у себе си и да отстоява с делата си. Тя винаги е състояние на духа. Лирическата героиня е неукротима и волна. Тя жадува за пълноценна личностна изява.

   В стиховете на  поетесата се открояват  всички нюанси  на любовното чувство-  възторг, опиянение,  раздвоеност и  греховност, болка  и отчаяние. Любовта  е нейната философия  за света, нейното  сливане с природата  и с вечния ритъм  на вселената . Чрез магията на любовта тя осмисля себе си и света. Усеща времето и като миг и като вечност.

   Копнежът по волност  и свобода не  духа не е ограничен   от любовта,  защото тя е  изживяна най-пълноценно  чрез пътя. Лирическата  героиня е обхваната  от страстта на пътува. Жадува да опознае далечни и непознати страни. Пътят за нея е начин на живот, но тя знае ,че човекът пътува най-истински с душата си. Пътят символизира не само промяната, пренебрегването на условностите и ограниченията, но и свободата сам да направиш своя избор. Да откриеш тайнството на света, но и непознатото в себе си.

   Поривът към свободата  е  стремежът  и устремът към  неизвестното ,различното,далечното.Въпреки  това е осмислен  чрез дълбоката  и искрена връзка  с родното. Лирическата  героиня търси  връзката с поколенията  , кръвта и свободата на духа. Тя наследява от своите предци и носи отговорността за съхраняването на родовата памет. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия