Основният замисъл  на повестта „Гераците” от Елин Пелин  е да разкрие разпадането на едно задружно семейство, разрушаването  на моралните устои, на житейската хармония, под въздействието на социалните промени. Идеите на творбата са внушени посредством цяла система от образи- символи.

   Елин  Пелин използва преобърнатия  модел на вълшебната приказка  – трима братя, възрастен баща, богатство. Приказката обаче не  завършва щастливо, защото съперничеството  между синовете в семейството се оказва  пагубно за душите на всички герои.

   Основни  образи-символи в повестта са  домът и дървото- знак на  единство , разбирателство, приемственост.  Дървото символизира порядъка. Хармонията  е нарушена , моралът в семейството  е разколебан , общият дом е разделен, дворът е преграден, а борът е отсечен, защото вече е излишен. Прекъсната е връзката между миналото и настоящето, домът на гераците вече не е мястото, където човек се чувства щастлив, полезен, добър.

   Жътвата  е традиционен символ в българския  фолклор  и литература. Тя  свързва  човека със свещени ценности- земята, труда, хляба. Не случайно  старият Герак осмисля духовното  опустошение, разпадането на семейната  задруга чрез жътвата.

   Особен  смисъл в повестта имат имената- Божан, Петър, Павел. Гераците…Още в заглавието авторът ни подготвя драматични сблъсъци. Геракът не живее в ято. Неговата хищническа природа предполагат разединението, което ще настъпи.  Във вихъра на страстите синовете ще се отчуждят и от дома и от своя баща, от изконните духовни ценности.

    В  края на повестта деформацията и деградацията на героите доказват, че злото, егоизмът, алчността отдавна са взели връх. Жертвите на тези низки страсти стават добрите, уязвимите, моралните герои, които не изгубват в страданието човешкия си облик- Елка, дядо Матей Маргалака , Захаринчо.
Автор: Албена Иванова