Какви обувки да изберем за по-студените дни?

2022-02-01 11:30:00
Какви обувки да изберем за по-студените дни?
Снимка: ПР

Зимата може и да не е от любимите ти сезони, но с подходящите обувки студът и снегът по улиците изобщо няма да те притесняват. Да, външният вид на твоите ботуши или боти има значение, но далеч по-важни са качеството и сигурността им. Ето няколко съвета как да избереш точния модел за студените дни.

Зимата е прекрасен сезон, само ако разполагаш с топли дрехи и обувки, които да те защитават от студа. Създавайки нашия уникален стил, често пъти правим компромис и избираме обувки само по външния им вид. Когато обаче температурите паднат под нулата, бързо откриваме, че въпросният чифт не се справя добре и спешно ни трябва друго решение.

И тъй като няма нищо по-неприятно от премръзнали ходила и настинки през зимата, ето няколко съвета как да избереш точните дамски ботуши и боти. Да, говорим за онази комбинация от удобството, топлината и красотата. Край на търсенето!


Да започнем от подметката

Ако обичаш да разглеждаш онлайн магазините за обувки, като например CCC и други, то вероятно ти е направило впечатление, че новите модели в дамските колекции са “издигнати” на по-високи платформи. Актуалните ботуши, боти над глезена, че дори и кожени маратонки имат “нарязани” подметки с по-дълбоки грайфери, което ги прави отличен вариант за снежни и заледени улици. С тях ще стъпваш уверено, тъй като подметката осигурява по-добре сцепление и стабилност. Препоръчително е височината й да бъде минимум 1 сантиметър.

Много е важно от какъв материал е изработена подметката, тъй като именно тя влиза в контакт със студената повърхност. Обикновено се използват гъвкави и непромокаеми материали, като гума, каучук или полиуретан, които изолират добре. Тук дизайнерите използват подметки с разнопосочен грайфер, подобно на автомобилните гуми, чиято цел е да предпазва от подхлъзване. Ако търсиш ток, нека той да е достатъчно широк.

Вътрешна подплата - не я подценявай

Избери боти или ботуши с мека вътрешна подплата, например от вата. Така ходилата ти ще бъдат защитени в студеното време. Естествените материали като вълна и пух се свалят с отлични термоизолиращи свойства, но синтетичните им алтернативи, най-вече поларът, са изключително достъпни и ефективни.

Обърни внимание и на стелката. Освен възможността да се маха и пере отделно, препоръчително е стелката да е изработена от плътна тъкан и да е подсилена по краищата с допълнителна обшивка и вложки, например от естествена кожа. 

Пълна защита

Онлайн пазаруването на обувки е толкова лесно в днешно време, имайки предвид бързите доставки и изобилието в сайтове като ССС. Но преди да направиш поръчката, недей да гледаш само снимките, а прочети от какъв материал са направени обувките. Това е особено важно, за да закупиш издръжливи и качествени обувки, които да носиш няколко сезона поред. Материята е много важна, ако искаш да стъпваш със самочувствие през зимата.

Определено разнообразието е огромно - от надеждната и елегантна естествена кожа до велур и набук. Естествената кожа е здрав и дишащ материал, но лесно може да се напука и увреди от препаратите и солта против замръзване по улиците и тротоарите. За нея ще трябва да се грижиш по-внимателно. Изкуствената кожа е по-достъпна като цена, но може да запарва краката ти и бързо да се отпусне, напука и разцепи. Набукът е фин и деликатен материал, който също изисква грижи, докато велурът, особено за боти, е много стилен, но лесно се мокри, когато вали.

Перфектната си ти

Както виждаш, перфектен вариант няма. Затова е важно да прецениш от какви обувки имаш нужда, колко често и къде ще ги носиш. Велурени боти с ватирана вътрешност, например, ще те топлят в студените и сухи дни. А при снеговалеж разчитай на високи ботуши и апрески, особено на моделите, подсилени с водоустойчива мембрана от микрофибърна с мрежеста структура.


Без значение дали пазаруваш във физически магазини или от компютъра в платформи като CCC, винаги мисли първо за сигурността и след това за всичко останало. Когато се чувстваш добре в обувките си, няма как да не изглеждаш страхотно.

 

Автор: TeenProblem

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия