Първата дама на криминалния жанр - Лейди Агата Кристи

Дали някой знае книгите на кой писател са най-често четени във влаковете и други превозни средства в света?  На Агата Кристи, разбира се. Популярността на  писателката,   с нейните 80 романа, 19 сборника  разкази и 17

2011-01-12 16:12:06
Първата дама на криминалния жанр - Лейди Агата Кристи
Дали някой знае книгите на кой писател са най-често четени във влаковете и други превозни средства в света?  На Агата Кристи, разбира се.

Популярността на  писателката,   с нейните 80 романа, 19 сборника  разкази и 17 пиеси, преведени на 103 езика,  наистина е огромна.  А 2010 година  пък беше  обявена от ЮНЕСКО за година на Агата Кристи.  Поводът беше  120-тата годишнина от рождението й.

От  десетилетия изследователи от цял свят търсят  отговор на въпроса  на какво се дължи огромната популярност на англичанката.

Агата Мери Клариса Милър е родена на 15 септември 1890 година в английското градче Торки.  Малкото момиченце прекарвало времето си заровено в семейната библиотека,а   написало  първия си разказ.

През 1914 година Агата се жени за  пилота Арчибалд Кристи. Скоро се родила и  дъщеря й. През Първата световна война Агата работи като медицинска сестра и като фармацевт в аптека. Впоследствие това дава отражение в творчеството й - 83 от  измислените от нея престъпления са извършени чрез отравяне. През 1920 година Агата Кристи  публикува първия си роман ‘Аферата Стайлс’. Така започва една от най-впечатляващите писателски кариери, а главен герой  в романа е симпатчният пълничък белгийски детектив Еркюл Поаро.

През 1926 година Агата Кристи има вече зад гърба си няколко романа и постепенно се превръща в  един от най-популярните писатели на Острова.  Това постижение е двойно по-ценно, защото се случва по време, когато   не може и да  се говори за равенство между половете.

Писателката изпада в криза, когато  съпругът й я напуска заради своя партньорка по голф. А през 1930 година, по време на пътешествие в Ирак тя среща археолога Макс Малоун, с когото по-късно се женят. Така нейните творби се обогатяват  с разкази за убийства по време на разкопки в екзотични страни. Агата Кристи е по-голяма от втория си мъж с 15 години, но двамата остават заедно до смъртта на писателката.

През 1956 година Агата Кристи получава  Ордена на Британската империя, а през 1971 година е удостоена със званието Кавалер на ордена на Бртанската империя, което й носи благородническата титла Лейди.

Известни са доста любопитни подробности по отношение на писането на творбите на Агата Кристи. Писателката първо пишела текста на последната глава и след това се връщала в началото на романа.  Според “Книгата на Гинес” Агата Кристи е най-продаваният автор  на романи в общата класация след Библията и Шекспир. Тя  е публикувала и 6 романтчни романа под псевдонима Мери Уестмакот. Според статистиката на ЮНЕСКО, Агата Кристи е най-превежданият самостоятелен автор в света, като пред нея ас само колективните творби на компанията “Уолт Дисни”.

Когато в началото на 70-те години  здравословното състояние на писателката се влошава, тя прави своето завещание, като  на единствения си внук Матю Причард завещава  голяма част от правата върху романите си, както и върху пиесата “Капан за мишки”.

Агата Кристи работи до последния ден от своя живот - тя умира на 12 януари 1976 година. Характерно за нея е, че тя нито веднъж в творбите си  не е описала сексуално престъпление, там липсват и сцени на насилие.

Може би  точно психологизмът на творбите на голямата писателка е причината тя да бъде все още най-четената авторка на криминалета.  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия