Авторът на "Алиса..." обичал малки момиченца

‘Алиса в страната на чудесата’ - любима книга за деца, а защо не  за възрастни... Кой е написал тази книга? Разбира се, Луис Карол, но това е само псевдоним, който писателят е използвал,  за да не разберат колегите му от Ок

2010-10-12 15:59:07
Авторът на
‘Алиса в страната на чудесата’ - любима книга за деца, а защо не  за възрастни...

Кой е написал тази книга? Разбира се, Луис Карол, но това е само псевдоним, който писателят е използвал,  за да не разберат колегите му от Оксфорд, че пише детски книжки, докато всъщност преподава математика в престижния колеж .

А той, Чарлз Латуидж Доджсън,  наистина бил философ, математик и фотограф,  както и преподавател  в Оксфорд.

Преди години в този университет имало традиция учителите да дават обет за безбрачие. Това обаче не било основната причина Доджсън да не се ожени.  Той обичал да е  в женска компания, но всъщност никой не знае да е имал интимна връзка с жена.

Преподавателят обичал  да е сред малки момиченца, по думите му, те го пленявали с нежността си и развинтената си фантазия.  По принцип доста свит и леко заекващ, Доджсън  съвсем забравял за  дефектите си в присъствието на момиченцата - той просто ставал друг  и ги забавлявал с измислени случки.  Писателят смятал приятелствата си с момиченцата  за напълно невинни, докато други  били на мнение, че тези задевки не са съвсем нормални.

Негови колеги-писатели  не могат да му простят  това влечение към децата. Някои от тях намекват за необичайната му незаинтересованост към света на възрастните и прехласването му от малките. Други пък смятат, че той имал дълбоко скрити мисли и желания, които обаче се боял да признае дори на себе си.  

Когато през 1856 година в оксфордския колеж ‘Крайст чърч’ бил назначен нов ректор, Доджсън се сприятелил с цялото семейство и най-вече с малкото им  4-годишно момиченце Алис  Лидъл. Именно тя, с истинското си име, става главна героиня в  книгата на Луис Карол.   

Малката Алис  веднъж  помолила  Доджсън да й разкаже приказка, но не обикновена, а съчинена специално за нея с фантастични случки. Доджсън приел молбата присърце и това дало началото на  една книга с бъдеща световна слава.

Първата ръкописна версия  - ‘Приключенията на Алиса под земята’ - била за рождения ден на момичето, като на последната страница била отпечатана  и снимка на Алис, правена от самия автор.

За писателя книгата била само красив жест за малката му приятелка, той не мислел да я издава. Но попаднала в ръцете на Кингсли и той веднага разбрал, че  тези фантастични истории ще имат голям успех. Както и станало.

Първата екранизация на книгата на Луис Карол е ням филм от 1903 година. Лентата  3D на последната пък е  от  тази пролет и в нея участваят много звезди, като Джони Деп, например, в ролята на Шапкаря.

Втората част на книгата - ‘Алиса в огледалния свят’ - излиза през 1871 година. Успехът отново бил огромен.  Макар и доволен от това,  Доджсън все пак останал малко разочарован, че покрай детската книга не е оценен като математик. Защото той написал през живота си 256 книги, а слава му донесла само “Алиса..”. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия