Instagram ще уведомява, когато го използвате прекалено често

Нови функции на Facebook и Instagram борят негативните онлайн навици

2018-08-02 16:30:00
Instagram ще уведомява, когато го използвате прекалено често
Снимка: Pexels

Социалните мрежи Instagram и Facebook обявиха, че ще имат ъпдейти, чрез които ще може да показват колко точно време прекарвате в тях. Тъй като социалните мрежи непрекъснато се разрастват, това се прави като предупреждение, основно за младите хора - че прекарват твърде много време онлайн и може да има негативни последствия от това.

 

Безброй изследвания от последните години доказват какви са лошите ефекти от прекалено многото стоене в социалните мрежи - депресия, тревожност, кибертормоз, липса на сън, неправилно хранене, напълняване, лошо представяне в работата. Социалните платформи са осъзнали, че това са сериозни проблеми и съветват потребителите да използват всичко с мярка.

 

С новите функционалности потребителите ще могат да виждат колко време прекарват средно във Facebook на седмица. Ще имат възможност да посочват колко време искат да прекарват на ден в Instagram и Facebook и ще бъдат предупреждавани, когато го надвишат. При положение, че искат още време, ще могат да коригират цифрите.

 

Друга функция ще позволява да се заглушават известията от двете мрежи за определен период от време. Така потребителите ще имат възможност да си починат, да се фокусират над задачите си и да не се разсейват с платформите.

 

От Facebook казват, че промените са в резултат на консултации с експерти по психично здраве, и собствени проучвания на платформата.

 

"Искаме времето, прекарано във Facebook и Instagram, да е извършено с цел, да е позитивно и вдъхновяващо. Надяваме се, че това ще даде контрол на хората да управляват добре прекарваното време в платформите, и ще провокира разговори между тийнейджъри и родители за онлайн навиците", казват представители на двете приложения.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия