Конзолите преди и сега

Алекс Златев за развитието на конзолите от създаването им до днес

2017-02-08 14:00:00
Конзолите преди и сега

Като повечето хора до 20 годишна възраст, така и аз се запалих по игрите и гейминга на конзоли благодарение на PlayStation 1, но видео игрите започнаха да трупат тяга още през 70-те години на 20 век с разпространяване на аркадните игри и монетно работещите игри в света.

 

Геймингът стигна до домовете с представянето на Atari 2600 през 1977 и стана културен феномен през времето, когато Nintendo Entertainment System (NES) бе представен през 1985 година.

 

До 1990, Nintendo и Sega бяха пуснали Super Nintendo и Genesis и стигаме до състезанията които се водят и до днес с Xbox One и PlayStation 4.

 

Та така нека сега да се върнем назад във времето и да за малко носталгия и да видим как технологията зад конзолите се е развила само за няколко десетилетия, а също така и да видим как характеристиките на по ранните конзоли.

 

Няма да говоря за всичките понеже са наистина много и с еднакви характеристики, но ще говоря за най-запомнящите се и с най-голям принос в сферата на конзолите.

 

Нека да започнем с Nintendo Entertainment System (NES) то е с 8 битов микропроцесор с 2kB RAM за памет - няма смисъл да казвам. Благодарение на NES, Super Mario е толкова популярен.

 

 

 

Продължаваме със Sega Genesis, която ако беше бърза колкото таралежа Соник, щеше да е много по добре. Тя е с 7.6 MHz 16/32 битова процесор 72kb RAM, но все още нямаме памет.

 

 

PlayStation 1 (PSONE) e със 33 MHz и с 32 битов процесор с 2MB Ram и най-накрая памет външна карта с памет но е памет.

 

 

Стигаме до Xbox (original) - той е с 32-bit 733 MHz, custom Intel Pentium II процесор с до 10GB памет и със 64 mb ddr sdram.

 

PlayStation 2 е с 300 MHz и с 32 битов процесор с 32 MB RAM и с до 128 МВ карта с памет което е колко игри събира не е истина.

 

PlayStation 4 е с 8 ядрен 1.6 GHz процесор с 8GB RAM и с до 1TB памет.

 

 

Любопитни факти за конзолите: NES - Най-продаваната и сигурно най-известната игра за NES е Super Mario Bros с над 40 милиона продадени копия и Super Mario Bros 3 с над 18 милиона копия.

 

Sega Genesis - Името ѝ в Корея е малко по различно поради проблеми между Япония и Корея. Японски компания нямаха право да продават в Южна Корея, затова Sega и Samsung започнаха да работят заедно и след стартирането на работатa им, смениха името на конзолата на The Super Gam*Boy, в което по принцип няма лошо, но ще поискаме Game Boy в Корея и ще получим Sega Genesis.

 

PlayStation 1 - Известен повече като баща на PlayStation, инженера на Sony, Кен Кутураги, стартира своята кариера в създаването на видео конзоли благодарение на това, че бе изобретил революционната за това време звукова карта на NES.

 

Original Xbox - Първоначално е трябвало да се казва DirectX-box дължащо се на употребата на Direct X в конзолата. След внимателно премисляне, решиха да премахнат Direct от името, защото звучало по-добре. Добро мислене.

 

PlayStation 2 - Това е най-продавана конзола за всички времена с рекорд от 155 милиона продадени копия по света, въпреки че е по слаба на характеристики от Original Xbox.

 

Това са най-запомнящите конзоли според мен и които наистина са помогнали за усъвършенстването на гейминг индустрията.

Автор на статията: Алекс Златев

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия