"Близо сме до смъртта на смъртта"

2017-02-06 15:30:00
Поколението на 50-годишните днес е последното, което ще почине от естествена смърт, без да има изкуствени подобрения по себе си

Човечеството може да достигне до безсмъртие, твърди футурулогът д-р Марияна Тодорова в новия брой на технологичното обзорно предаване UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

 

По думите ѝ се очаква „скоро да наблюдаваме смъртта на смъртта, а поколението на 50-годишните и 60-годишните днес е това поколение, което ще почине от естествена смърт, без да има изкуствени подобрения по себе си“.

 

По думите ѝ безсмъртието може да се постигне по няколко начина. На първо място д-р Тодорова споменава пробива в ДНК-структурите и откритието на белтъците, които отговарят за стареенето. „Те биха могли генетично да бъдат манипулирани и така да се забави стареенето“, обяснява специалистът, която е ръководител на българския клон на "Милениум проджект".

От друга страна, вече има и 3D принтери, които могат да принтират износени органи. Вече има успешно заменени зъби, стави и дори ретини, споделя футурологът.

 

Третият метод е свързан с клонирането като метод за възпроизвеждане на нови органи. А с промяна на няколко гена нервните клетки могат да се превърнат в стволови, без да има нужда да се извличат от тялото. Чрез тези стволови клетки също могат да се отглеждат органи.

И не на последно място тя отбелязва, че човешкият геном бе разчетен. Според нея практическото приложение на това постижение скоро ще навлезе в ежедневието като домашни тестове, подобни на тестовете за бременност. Така чрез тестове, които струват десетина долара, ще можем да откриваме към кои генетични заболявания сме предразположени.

 

Според експерта два вида изкуствен интелект ще се развият през следващите няколко години – първичен и висш. Кои са те и какво да очакваме от тях, вижте в първата част на UpDate.

 

Участието на д-р Тодорова може да гледате тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
nqmamNervi
преди 7 години

"смъртта на смъртта"ей напушляци


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия