Facebook разработва видео приложение за Apple TV

2017-02-01 15:10:00
Facebook разработва видео приложение за Apple TV
Снимка: iStock

Facebook разработва приложение за телевизионни приемници, включително Apple TV, в опит да докара видео съдържанието с по-дълъг формат (и видео рекламите) до широкоекранните телевизори в холовете на потребителите, съобщава Wall Street Journal.

 

Чрез насочването на видеото към телевизорите Facebook се надява да обхване по-голям дял от рекламните бюджети, предназначени за телевизиите. Социалният гигант се мъчи да създаде добри приложения за телевизия от няколко години, но инициативата се ускори през миналото лято, след като Facebook реши да направи видеото топ стратегически приоритет, пише вестникът, позовавайки се на анонимни източници.

 

]

 

Компанията отказва да коментира темата. Засега най-сериозният опит на социалната мрежа да достави повече видео съдържание беше чрез Facebook Live.

 

Потенциалното приближаване към телевизорите се случва, след като Facebook обяви стремежа си да придобие или да финансира собствена продукция - от медийни компании и индивидуални дигитални звезди. Това усилие се ръководи от Рики ван Веен, ръководител на глобалната творческа стратегия на Facebook, който се присъедини към компанията по-рано тази година, преминавайки в нея от CollegeHumor.

 

Междувременно през миналата седмица Facebook обяви промяна в своя алгоритъм за показване на новини, с който се облагодетелстват по-дългите клипове. Facebook също експериментира с рекламни паузи по средата на по-дълги клипове.

 

По-рано Re/Code писа за тестовете на такива реклами, като идеята е рекламите да се появяват по веднъж, след като потребителят е гледал видеото поне 20 секунди. Facebook предлага на медиите 55% от рекламните приходи, подобно на YouTube според Re/Code. Рекламите във видеата могат да бъдат ограничени, така че да са с дължина до 15 секунди, писа Marketing Land.

 

Въпреки че медиите инвестират повече ресурси в създаването на видеа за Facebook, бизнес моделът в дългосрочен план до голяма степен е неясен, най-вече защото компанията иска да избегне пускащите се предварително реклами във видеата, както в YouTube. Предишната програма на Facebook, наречена Suggested Videos, която предлагаше колекция от видеа с реклами, до голяма степен не привлече вниманието на медиите.

 

Не е ясно кога Facebook може да пусне приложения за Apple TV или други устройства. Ако това се случи, ще изостри конкуренцията срещу YouTube, която вече от години разполага с приложения за множество устройства и услуги.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия