Задават ли се нови главоболия за Facebook заради WhatsApp?

2016-12-05 13:43:00
Задават ли се нови главоболия за Facebook заради WhatsApp?
Снимка: iStock

Решението на Facebook да се възползва от потребителските данни на WhatsApp са на път да се сблъскат с пореден регулаторен проблем в Европа, пише Bloomberg.

 

Изабел Фалке-Пиеротa, която е ръководител на група от европейски наблюдатели, твърди, че Facebook вероятно ще се сблъска с „допълнителни действия“ във връзка с използването на данните на WhatsApp за своите рекламни цели, когато регулаторите се срещнат през декември.

 

 

„С оглед на доказателствата, които имаме, мога да кажа, че компаниите са спрели да сливат данни, но е възможно това да не важи за всички услуги на WhatsApp”, посочва още Фалке-Пиерота, която оглавява регулаторът за опазване на данните CNIL. “Вероятно е много по-сложно от това“.

 

Facebook прекрати промяната в политиката си, след като европейските регулатори миналия месец предупредиха, че имат „сериозни опасения“ за споделянето на данни за потребителите на WhatsApp за цели, които не са включени в условията на услугата и в политиките ѝ за поверителност, когато хората се регистрират за ползването на приложението. Но отговорът на Facebook се нуждае от много по-внимателно разглеждане, посочва Фалке-Пиерота.

 

Сливането на данните с тези на WhatsApp е първата стъпка на Facebook към монетизирането на платформата, откакто главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг я придоби за 22 млрд. долара през 2014 г. 28-те комисари по поверителността на данните в Европейския съюз, които се срещат редовно, поискаха от Facebook чрез писмо, изпратено през октомври, да обясни повече за плановете си.

 

По думите ѝ в писмото е заявено, че подобно сливане на данни няма да е приветствано на всяка цена.

 

В изявление Facebook заяви, че политиката за поверителност на WhatsApp и промените в условията за ползване съответстват на закона. Според компанията те ясно обясняват как работят услугите и какви са възможностите по отношение на това как се ползват личните данни.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия