За какво трябва да внимаваш във Facebook?

2016-10-27 14:43:00
За какво трябва да внимаваш във Facebook?
Снимка: iStock

Няма спор – да висиш във Facebook е забавно и е готино да имаш стотици приятели, но виртуалните издънки могат да навредят на репутацията ти, дори на твоята безопасност.

 

Виж няколко неща, за които трябва да внимаваш във Facebook и другите социални мрежи:

 

Често качваш снимки от купони


 

В това няма нищо лошо, стига вече да не ходиш на работа и да нямаш шеф. Ако е така, по-добре ограничи правата на работодателя си до твоите снимки, защото не е готино да те вижда как се напиваш в петък вечер и качваш пиянските си снимки в интернет. Не, че той не пие или си мисли, че ти не близваш, но е по-добре за теб шефът ти да няма достъп до такъв тип снимки.

 

Прекаляваш с личната информация


 

Може да не го правиш нарочно, но често ти се случва. Качваш си, например, снимка направена пред дома ти, на която ясно се вижда името на улицата ти. Това дава възможност на всички твои онлайн приятели да разберат къде живееш или поне да предполагат, че си на тази улица. Съветваме те във Facebook профила ти да не пишеш точното си име, адрес, дата на раждане и каквито и да е било лични данни, за да избегнеш кражба на самоличността. Добавяш непознати към friends листата ти Не би допуснала човек, когото не познаваш в дома си, но не ти пречи да добавиш непознат и той да разгледа всичките ти снимки и информация за теб. Ако не познаваш някого наистина, по-добре не му давай достъп до профила ти във Facebook.

 

Постоянно се отбелязваш къде си


 

Често излизаш насам-натам и ти е кеф да го споделяш на приятелите си. Някои ги дразниш по този начин, а други виждат къде се намираш и се присъединяват към компанията ти. По този начин обаче рискуваш да станеш жертва на кражба, защото във Facebook пише в почти всеки момент къде се намираш. Ако обаче все още живееш с родителите си, шансът това да се случи донякъде намалява.

 

Паролата ти не е никак трудна


 

Понеже влизаш във Facebook често и обикновено от различни места, паролата ти е лесна, защото те мързи всеки път да пишеш нещо дълго и сложно. Това обаче е опасна, защото някой твой познат може да нацели паролата ти, да влезе във Facebook профила ти и да се представи за теб, като разпрати насам-натам безобразни и обидни съобщения. По този начин той ще унищожи репутацията ти и ти дълго време след това ще трябва да се извиняваш на приятелите си за случилото се.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия