Как Pokémon надрасна Nintendo?

2016-07-12 16:01:00
Как Pokémon надрасна Nintendo?
Снимка: Reuters

Книжата на японския производител на игри Nintendo поскъпват през последните пет дни с 57%, като пазарната капитализация на компанията достига почти 10 млрд. долара. Всичко това е само заради едно нещо - Pokémon GO. Това е голяма победа за 120-годишната гейминг компания, която в последните години беше сериозно критикувана заради това, че става все по-маловажна. Успехът на Pokémon GO обаче ще има сериозни последици отвъд Nintendo, предава Reuters.

 

Ако сте изпуснали новините за този вирусен хит, Pokémon GO е нова мобилна игра, която използва разширената реалност, за да проектира животински герои върху реалния свят и да помогне на играчите да ловуват и да ги хванат. Разбиващият хит Star Wars BB-8 toy, пуснат на пазара от компанията Sphero през последния празничен сезон, използва подобна добавена реалност в приложението си, за да покаже холограмни съобщения.

 

 

Pokémon дебютира първоначално през 1996 г. за Nintendo Game Boy. Новата игра е далеч по-проста: не са необходими битки, освен обучение по "гимнастика", където потребителите могат да се борят помежду си. С други думи - това е далеч по-малко сложна игра от последните версии, но точно там се крие блясъкът ѝ.

 

За тази година поделението Pokémon Company отдели 5 млн. долара за реклами по време на Super Bowl за отбелязване на 20-годишнината на франчайза. През февруари Nintendo пусна нова версия на оригиналните Pokémon игри в червено, синьо и жълто. Всичко това водеше към безплатната мобилна игра, произведена от разработчика Niantic, лицензиран от Nintendo.

 

Pokémon GO разчита на носталгията на поколението на т. нар. милениалс (Millennials), които са израснали с франчайза и помнят анимационния телевизионен сериал. Играта запалва хора, които никога досега не са знаели за съществуването ѝ. В зависимост от това кого питате, става дума за комбинация от пристрастяваща игра (стремежът към събиране на нещо) и разширената реалност, която навлиза в социалните медии (хората правят скрийншоти на покемони в реалния свят, а след това да ги публикуват в Instagram или Twitter).

 

Мобилният феномен Pokémon Go продължава да се развива силно. Новата игра постави пореден рекорд, като стана заглавието, което най-бързо е достигнало върха на класацията с най-печелившите мобилни игри в Apple App Store. По данни на маркетинговата компания App Annie играта на Niantic се е качила на първото място за по-малко от един ден. Версията за Android е направила това също за кратко – за четири дни.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ДОТА
преди 7 години

само доказан *** би позволил пълен достъп до данните си, за да играе няква игра


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия