Следващият голям хит на Apple може да е автомобил?

2016-06-01 13:52:00
Следващият голям хит на Apple може да е автомобил?
Снимка: Reuters

Огромната инвестиция на Apple Inc. от 1 млрд. долара в китайската компания за споделяне на пътувания Didi вероятно няма да е последната му, смята американската инвестиционна банка Morgan Stanley.

 

Анализаторите на банката, ръководени от Кейти Хъбърти и Адам Джонас, са разгледали инвестициите на базираната в Купертино компания в развойна дейност. Резултатът е донякъде шокиращ – производителят на iPhone не просто влага много повече пари в това направление, отколкото когато представи своя най-успешен продукт, но и инвестира повече средства от водещите 14 автомобилни производители, взети заедно.

 

 

Докато Apple е похарчила 5 млрд. долара в допълнителни проучвания и развойна дейност в автомобилния сектор от 2013 г. до 2015 г., то по-важните играчи, опитващи се да електрифицират света на изкопаемите горива, са похарчили само 192 млн. долара (Tesla Motors Inc. не е в тези топ 14 производители и е вложила 444 млн. долара за същия период), цитира данните Bloomberg.

 

Хъбърти смята, че споделената мобилност е главният двигател за нарасналите инвестиции на Apple.

 

„Последната инвестиция на Apple в Didi Chuxing сигнализира интереса към споделените, а не собствените превозни средства. След като Apple надминава по инвестиции големите автомобилни производители, ние вярваме, че компанията може да извлече най-малко 16 на сто от приходите на пазара на споделена мобилност, подобно на дела на компанията на пазара на смартфони днес", пише Хъбърти.

 

Въпреки това Morgan Stanley не може да потвърди дали тази сума е била вложена само в поделението за автомобили. Екипът от анализаторите добавя, че като се има предвид големината на пазара на споделена мобилност, която възлиза на 2,6 трилиона долара, потенциалните приходи на Apple са огромни.

 

Morgan Stanley очаква приходите на Apple да достигнат 400 млрд. долара и печалба на акция от 16 долара през 2030 г., което е над резултатите, които други подразделения на технологичната компания генерират днес. Подразделението за iPhone, което формира повече от 60 процента от текущите приходи, генерира приходи от 150 млрд. долара годишно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия