Facebook психопортрет - научи повече за своите онлайн приятели [част втора]

2016-05-13 12:06:00
Facebook психопортрет - научи повече за своите онлайн приятели [част втора]
Снимка: iStock

Всичките ли приятели, които имаш във Facebook познаваш добре? Най-вероятно немалка част от тях не познаваш изобщо, но въпреки това сте се сприятелили. Може да разбереш повече за тях, като свържеш поведението им в портретите, описани по-долу.  

 

Досадникът

 

Вариант 1: Мрънкалото

 

Има хора, които постоянно мрънкат за нещо. Някои се оплакват постоянно от собствения си живот, а други – от околните. Първите разказват предимно драматични неща за живота си. Според специалистите на тях им е в пъти по-лесно да го правят пред монитора, отколкото на живо. Някои от тези хора не могат да помолят за помощ директно някого, но го казват на всички онлайн, защото обратната връзка не е директна и страхът от отхвърляне намалява.

 

Вариант 2: Лепката

 

Този твой приятел буквално те следва навсякъде в мрежата – коментира всеки твой пост, всяка твоя снимка, лайква всяко събитие, на което ще ходиш и т.н. Напълно възможно е да го прави, за да ти се хареса и да спечели благоразположението ти. Най-вероятно се чувства непълноценен, страхува се да изказва собствено мнение, търси закрила или просто смята, че твоят живот е по-интересен от неговия. Възможно е обаче и да го прави нарочно, за да те изнервя.

 

Вариант 3: Работохоликът

 

Той използва Facebook профила си като професионална платформа. Повечето му приятели са колеги от работата. Обича да се хвали с професионалните си постижения и постоянно пуска линкове към статии за фирмата, в която работи.

 

Вариант 4: Информаторът

 

Той обича да информира приятелите си с най-различни неща. Някои от тях са свързани с известни личности: „Поли Генова отива на финал на Евровизия“, а други са свързани със самия него: „Днес нямам настроение за нищо, по-добре не ми пишете“. Наистина е възможно често да научаваш интересните новини първо от него, а не от новинарските сайтове. Информацията, свързана с този твой приятел обаче, е натоварваща за теб и околните. Според специалистите това са емоционални хора, които имат достатъчно свободно време, за да споделят за себе си в интернет. Те обичат да се излагат на показ и имат висока самооценка.

 

Сериозно обвързания

 

Вариант 1: Снимка с гаджето

 

Твоят Facebook приятел качва снимки само на себе си и на гаджето си, а понякога само на гаджето. Като влезеш в профила му се чудиш дали е негов или на гаджето. Най-вероятно той е влюбен до уши и иска целият свят да разбере това. Или пък гаджето е много ревниво и той качва общи снимки, за да му покаже, че го обича и няма друг човек в живота му. Има мъже и жени, които нарочно качват снимки с гаджетата си, за да отблъснат досадните онлайн ухажори.

 

Вариант 2: Бебешки снимки

 

Когато една жена стане майка, тя няма търпение да сподели щастието си на целия свят. И затова постоянно качва снимки на бебето си във Facebook. Като отвориш нейната страница и се озоваваш в бебешки храм. Има най-различни снимки на нейното бебе – от изписването, първата разходка, новата любима играчка, с тати, с баба и т.н.

 

Бърборкото

 

Вариант 1: Открит профил

 

Той няма нищо против всеки да вижда спокойно профила му. Поради тази причина не е заключил нито стената си, нито снимките си. И въпреки че има опцията да раздели приятелите си на групи и всеки да вижда различни неща, той не го е направил. Според специалистите такива хора или няма какво да крият, или имат нужда от нови приятели, или искат някои техни послания да стигнат до повече хора.

 

Вариант 2: Постоянни промени

 

Докато някои Facebook потребители сменят профилната си снимка веднъж годишно, други го правят почти всеки ден. Най-вероятно този човек е непостоянен, динамичен, има нужда от нови неща и пращи от енергия. Напълно възможно е да има достатъчно свободно време и просто да обича да информира света за себе си.

 

Вариант 3: 150% Facebook маниак

 

Той наистина обожава Facebook. И поради тази причина е попълнил всички полета, въвел е всякаква информация за себе си и прекарва цялото си свободно време онлайн. Според специалистите тези хора са открити, добронамерени и обичат детайлите. Някои от тях обаче имат ниско самочувствие и желание да изтъкват себе си при всеки удобен момент.

 

Позиращият пред камера

 

Вариант 1: По бански

 

В социалната мрежа Facebook има множество секси снимки на мъже и жени – жените са облечени с оскъдни дрехи или са направо по бански, а мъжете са напомпали мускулите си и гордо позират във фитнес залата. Тези хора си публикуват такъв тип снимки, защото се чувстват по-смели при липсата на жив контакт. Други са просто откровени в желанието си да покажат максимална част от себе си.

 

Вариант 2: Снимка с известна личност

 

Когато човек успее да се снима със знаменитост, той няма търпение да си качи фотоса във Facebook. Прави го, разбира се, за да се изфука. Според специалистите общата снимка с известна личност понякога е знак за малоценност. Някои хора целят да кажат на околните, че са близки с този човек, следователно са значими личности. Но е и напълно възможно посланието на снимката да е : „Аз симпатизирам на този човек“.

 

Вариант 3: Алкохолни подвизи

 

Самовлюбените мъже и жени ходят къде ли не, само и само да си направят готини снимки и да ги качат във Facebook. Снимките се качват моментално (след като са минали през няколко филтъра, разбира се), за да може всички да разберат къде се намира той в момента. Целта им е да се представят като купонджии, които живеят на макс и които посещават ключови места в града си. Истината е, че именно тези хора водят скучен начин на живот.


Първата част от статията четете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия