Facebook психопортрет - научи повече за своите онлайн приятели [част първа]

2016-05-12 12:10:00
Facebook психопортрет - научи повече за своите онлайн приятели [част първа]
Снимка: iStock

Всичките ли приятели, които имаш във Facebook познаваш добре? Най-вероятно немалка част от тях не познаваш изобщо, но въпреки това сте се сприятелили. Може да разбереш повече за тях, като свържеш поведението им в портретите, описани по-долу.

 

Играещият човек

 

Вариант 1: Тест маниаците

 

Те обожават куизовете и са направили всичките възможни тестове във Facebook от рода на: „На коя световно известна личност приличаш?“, „Какъв цвят е душата ти?“, „В кой град трябва да живееш?“ и т.н. При голяма част от тях важи правилото, че колкото повече научават за себе си, толкова повече искат да знаят. Други пък са привлечени от възможността да споделят лични неща под формата на тест, разпращайки го на своите онлайн приятели.

 

Вариант 2: Фармвил – холиците

 

Въпреки че тази игра се играе от години, нейната мода все още не е отминала. Виртуалните земеделци постоянно пращат покани на своите приятели да се присъединят към голямото семейство на Farmville. Те обожават по цял ден да садят, да разменят тор, да обсъждат новите си придобивки и т.н. Според психолозите тези хора са толкова зарибени по тази игра, защото това е техният начин да избягат от реалността.

 

Активистът

 

Вариант 1: Обществени каузи

 

Става въпрос за хора, които се присъединяват към най-различни групи. Те го правят, защото имат професионален или културен интерес и получават допълнителна информация, благодарение на групите и участниците в тях. Във Facebook има както сериозни и полезни групи като „Сготвено с любов“, „Група за фитнес маниаци“ и т.н., така и забавни групи от рода на: „Да помогнем на Веселин Маринов да спре да пее“.

 

Вариант 2: Затворен тип акции

 

Това са затворени групи, които изискват одобрение от админа и упълномощените потребители, преди човек да бъде допуснат в тях. Някои от тях са свързани с училище - „Х“а“ клас на 35-то СОУ“, други са просто със забавен характер „Ако ме поканиш още веднъж във фермата си, ще вляза и ще ти изколя животните!“. Разбира се, ако споменеш пред някой човек, който не влиза във Facebook името на втората група, той ще те гледа адски учудено. Тези, които всекидневно са заливани от покани за Farmville ще се засмеят и дори ще поискат да членуват в групата. Според специалистите затворените групи дават усещане за принадлежност и дори за елитарност на членовете.

 

Агент под прикритие

 

Вариант 1: Пълна анонимност

 

В такъв тип профил липсва както снимката, така и истинското име на потребителя. Той използва измислен прякор, рядко ъпдейтва своя статус, не споделя особено и почти не поства нищо на своята стена, както и на стените на приятелите си. Ако имаш такъв човек сред приятелите си, имай едно наум. Напълно възможно е зад този профил да се крие воайор, фантом или просто скрита лимонка, която има за цел да изучава внимателно своите Facebook приятели, без да се разкрива пред тях.

 

Вариант 2: Друга профилна снимка

 

В случая снимка има, но тя не е на притежателя на профила, а е нещо неутрално – анимационен герой, пейзаж, карикатура и т.н. Решението му за такава профилна снимка може да е плод на оригинално хрумване, а може и да е отражение на характера. Ако профилната снимка представлява природна картина, то този човек има широта на възгледите, любов към естественото и красивото и благородство. Карикатурата пък може да бъде изтълкувана като проява на чувство на хумор, но и като параван, защото някои хора използват самоиронията като защитно поведение.

 

Вариант 3: Липса на профилна снимка

 

Причините да липсва аватар може да бъдат две – или този човек е изключително срамежлив и не иска да се показва, или се срамува от начина, по който изглежда. Също така е възможно да няма профилна снимка, защото човекът е компютърно неграмотен и не може да си сложи.

 

Пасивният

 

Вариант 1: Най-различни ограничения

 

Профилът на този потребител е недостъпен за непознати и непроверени хора. Причината да го направи най-вероятно е, че вече си е изпатил и не иска повече непознати и недоброжелатели да му следят личния живот. Той одобрява за приятели само хора, които наистина познава добре.

 

Вариант 2: Липса на коментари и постове

 

Това е човек, когото познаваш добре и който си е направил съвсем реален профил с истинското си име и снимка. Той обаче не е никак бъбрив и рядко се включва в дискусии и ъпдейтва своя профил. Държанието му може да се тълкува по два начина - „Нямам какво интересно да кажа за себе си“ и „Няма нужда да се представям, за да получа одобрение“.

 

Колекционерът

 

Вариант 1: Папаракът

 

Той обича да снима и поради тази причина има доооста на брой компрометиращи снимки на повечето си приятели. Често казва снимки на приятелите си на своята стена, без да им иска разрешение. И въпреки че знае, че не харесват тези снимки, той сякаш нарочно ги таг-ва на тях, за да се знае кои са тези хора и че са негови реални приятели. Причините този човек да прави това е, че по този начин се чувства Господар, обича интригите или просто му липсва елементарно възпитание.

 

Вариант 2: Бройкаджията

 

Според наскоро направено проучване един Facebook потребител има към 120 приятели. Има обаче хора, за които тази бройка е недостатъчна и поради тази причина те добавят хора, които са виждали веднъж, както и такива, които не познават, но имат общи приятели с тях. За тях е важно списъкът им с приятели да е голям, защото по този начин показват на другите, а и на себе си, че са социално активни и значими. И дори самият Facebook поощрява добавянето на все повече и повече приятели, като постоянно предлага хора, които може би знаеш и ти изпраща съобщение, когато някой твой приятел си направи профил, молейки те да му предложиш хората, които най-вероятно познава.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия