Виж най-ключовите туитове за последното десетилетие

2016-03-29 16:59:00
Виж най-ключовите туитове за последното десетилетие
Снимка: iStock

На 21 март Twitter навърши 10 години.

 

Социалната мрежа стана изключително популярна с едно нещо – възможността да кажеш каквото поискаш само в 140 знака или по-малко.

 

Въпреки че това не звучи като особено гъвкава опция, потребителите на Twitter успяха да се научат как да създават интересни, съдържателни, игриви и трогателни съобщения, които варират в различни теми – от моменти, свързани с поп културата, до наградите „Оскар“ и политически събития като Арабската пролет, пише Cnet.

 

 

През последното десетилетие безплатната платформа се превърна в обичайно място за присъствието на политици, активисти, звезди и обикновени потребители, както и един от основните източници на ексклузивни новини. Ако има катастрофа, хората влизат в Twitter, за да разберат последните новости. Много от нейните 320 млн. потребители използват услугата, за да разменят мнения за спортни събития, докато те се случват, или да следят протести, войни или терористични атаки в реално време.

 

Доналд Тръмп разчита на Twitter, за да критикува своите конкуренти и да споделя коментари. Първата дама на САЩ Мишел Обама помогна за популяризирането на хаштага #BringBackOurGirls, за да привлече внимание към отвличането на ученички в Нигерия. Едуард Сноудън се присъедини към Twitter през септември 2015 г. с култовата фраза: „А сега чувате ли ме?“.

 

Суперзвездата от NBA Коби Брайънт използва услугата през ноември 2015 г., за да обяви оттеглянето си от Los Angeles Lakers. А бившият олимпийски атлет, превърнал се в телевизионна звезда, Брус Дженър обяви смяната на пола си и името си на Катлийн Дженър именно в Twitter. За по-малко от четири часа последователите на профила на Дженър достигнаха 1 млн. Това разби рекорда на американския държавен глава Барак Обама за най-бързо събиране на 1 млн. последователи.

 

Певците Кейти Пери, Джъстин Бийбър и Тейлър Суифт имат най-голям брой последователи, съответно близо 85 млн., 77 млн. и 73 млн. Обама се нарежда на четвърто място със 71 млн. според Twitter Counter.

 

Основателите на Twitter Джак Дорси, Евън Уилямс, Биз Стоун и Ноа Глас твърдят, че целта им е била да създадат услуга за „публични съобщения“ по подобие на начина, по който комуникират таксиметровите шофьори и диспечерите. Те я определят като „прост начин да кажете нещо на някого, което целият свят може да види веднага“.

 

Доказателството се крие в туитовете. Ето списък с най-важните такива от последното десетилетие.

 

На 21 март 2006 г. съоснователят и сегашен главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси публикува първия си туит, с който маркира присъствието си в платформата.


Туитовете може да видите тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия