Google Doodle - начинът на Google да те накара да се усмихнеш

2016-01-25 15:45:00
Google Doodle - начинът на Google да те накара да се усмихнеш
Дудълът след намиране на доказателството, че има вода на Марс. Снимка: http://www.google.com/doodles/

Раян Гермик обича да насочва вниманието към забравени годишнини на не особено известни исторически фигури и има изключително голяма платформа да го прави – основната страница на Google, пише Business Insider.

 

През последните пет години той ръководи т.нар. „Doodle Team”, малка група от художници, инженери и програмни мениджъри, които допринасят за щипката любопитни факти и креативност на сайта на онлайн търсачката.

 

Вече емблематичната традиция по създаването на дудъли започва още през 1998 г., когато основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин поставят логото на фестивала Burning Man между буквите „О“ като начин за странично съобщение, свързано със седмицата, която планират да прекарат в пустинята Невада. Две години по-късно двамата молят стажанта Денис Хуанг да създаде илюстрация по повод превземането на Бастилията. Хората я харесват толкова много, че Хуанг става „ръководител дудъли“ и спорадично получава задачи да декорира логото във връзка със специални събития и празници.

 

 

Днес дудълите са начин Google да изрази своите ценности (като технологии, иновации и чудатостта си) по забавен и визуален начин, посочва Гермик. Всичко това е довело до създаването на хиляди невероятни и различни дудъли през годините.

 

Днес има много по-организиран процес по планиране на дудълите, в рамките на който екипът създава график за годината по време на дълги брейнсторминг сесии. Същевременно той се опитва да покаже разнообразието от хора и събития по света.

 

Въпреки че екипът работи в седалището на Google в Маунтин Вю, той създава съдържание, което е специфично за отделни страни и региони, което означава, че някой от художниците може да се свърже с някой от Google в Словения, за да създадат заедно най-добрия начин за отбелязване на годишнината на обичан в страната поет.

 

„Обичаме знанието, което обогатява живота ни по някакъв начин“, коментира Гермик.

 

По думите му добрият дудъл не само споделя ценностите на Google, но е образователен и емоционален за хората по някакъв начин.

 

„Дори и да е усмивка в рамките на една секунда, разпространена сред милиард потребители, това са усмивки в милиард секунди“, посочва той.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия