Социалната мрежа Facebook обяви промени във връзка с основната си политика

2015-12-16 13:15:00
Социалната мрежа Facebook обяви промени във връзка с основната си политика
Снимка: iStock

Политиката на социалната мрежа Facebook относно „истинските имена“ ще претърпи съществени промени.

 

Основният действащ принцип, че потребителите трябва да присъстват с истинските си имена не се променя, но сайтът ще позволява да се посочват особените обстоятелства, свързани с имената им. Това ще отбелязва профила по специфичен начин, така че екипите на Facebook да могат да персонализират поддръжката.

 

 

Другата промяна е, че когато потребителите съобщят за Facebook профил с „фалшиво име“, ще трябва да дават допълнителна информация. Досега те можеха да подадат анонимен доклад без никакви обяснения.

 

Политиката за имената има за цел да накара хората да се чувстват сигурни и уверени, че знаят с кого точно общуват. Също така тя пречи на анонимния тормоз от страна на едни потребители към други.

 

Тази политика обаче беше критикувана сериозно миналата година от трансполовите хора, които са на мнение, че името, записано в паспорта им, не отразява тяхната истинска или артистична идентичност. Според тях тази политика дискриминира както тях, така и всички, които са обект на тормоз и преследване и които не биха използвали рождените си имена, за да се предпазят от насилници.

 

В последната година социалната мрежа Facebook даде възможност на потребителите да потвърдят или обновят своето име, ако техният профил е бил докладван като „фалшив“.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия