Защо профилите ти в интернет са ти от полза [част втора]

2016-01-06 19:41:00
Защо профилите ти в интернет са ти от полза [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Социалните мрежи вече са част от живота на почти всички. Повечето хора ги използват основно за забавление, но истината е, че може да им се обърне сериозно внимание, когато става въпрос за професионално развитие. Ето как чрез помощта на социалните профили можеш да се издигнеш професионално.

 

 

Присъствието в социалните мрежи взима ли се предвид, когато кандидатстваш за дадена длъжност? Преценяването на една кандидатура е процес: започва с преглеждането на CV-то, втора стъпка е мотивационното писмо, трета - евентуален линкдин профил, четвърта - това дали човекът се е постарал да осъществи допълнителен контакт с фирмата, в която кандидатства. Много важна е активността на кандидата - гледа се положително на това, ако не просто е изпратил CV и мотивационно писмо, но и се е опитал да се свърже допълнително с работодателите по имейл или Linkedln например. Следващи евентуални стъпки са разговорът по телефона и интервюто. В момента, в който работодателят и кандидатът се срещнат на живо, всички предишни стъпки до голяма степен се омаловажават. Важно е дали ще има химия между тях и дали ще си паснат. Но има и още нещо, с което профилът в Linkedln може да ти помогне. Той те прави видим като специалист за много работодатели и специалисти по подбор, така че те могат да открият във теб човека, от когото имат нужда, без изобщо да си кандидатствал/а по обява. Пък и не всички компании обявяват чрез стандартни обяви вакантните си работни места. Някои го правят на сайтовете си или на страницата си в Linkedln. И очакват активност. В момента тя най-много се цени при подбор на специалисти.

 

Взимат ли се предвид социалните мрежи като Facebook? Facebook до голяма степен си е твоето лично виртуално пространство, отразява твоя личен, а не професионален живот. Зависи от работодателите, но повечето се въздържат да търсят хората във Facebook, но има такива, които го правят. По този начин най-вероятно искат да добият представа какъв човек приемат във фирмата си. Нашият съвет е да ограничаваш видимостта на профила си, все пак това е лично, не е нужно абсолютно всички да имат достъп до него, това може да ти навреди.


Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия